Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

1918 óta először havazott az argentin fővárosban

2007.07.10. Stánicz Balázs

1918 óta először havazott az argentin fővárosban A hétfői hóesés igencsak meglepte Buenos Aires lakóit. A helyi buszvezetők például megálltak, hogy a tenyerükbe vehessék az utasokkal együtt a hópihéket. Gyerekek és felnőttek egyaránt hógolyókat gyúrtak, sőt helyenként hóembereket is építettek a vékony hórétegből.

Többen rögtönzött tangóra perdültek, hogy a hópelyhekkel együtt táncoljanak az argentin főváros utcáin. "Ez egy olyan időjárási jelenség, ami megközelítőleg százévenként egyszer fordul elő és nagyon nehéz előrejósolni" - nyilatkozta Hector Ciappesoni helyi meteorológus. A hirtelen jött havazás oka egy antarktiszi, nagy nedvességtartalmú ciklon, ami egészen északig, beleértve Buenos Airest is, felúszott.

Dél Amerikában hosszú évek óta nem volt ilyen kemény a tél, Patagóniában -20 C fok alatti hőmérsékletek repkednek az Andokban pedig ismételten intenzíven esik a hó. Az Andok lábánál fekvő Mendozában közel harminc éve nem volt ekkora hóvihar, ami a napokban söpört végig a környéken. Eredményeként háromezer kamion vesztegel a fagyos időjárásban a chilei és argentin határ között.

Bolíviában a legfontosabb autóútvonalakat és  a főváros, La Paz melletti repteret is le kellett zárni a folyamatos havazások következtében.

A kiadós hóesésnek minden bizonnyal - Buenos Aires lakói mellett - a chilei és argentin síparadicsomok örülnek a legjobban; Portilloban az elmúlt hét nap alatt 70 cm friss hó hullott. Még több friss hónak örülhetnek a délebbi síterepek a "vulkánok és tavak vidékén"; Corralcóban július 8-án egy nap leforgása alatt fél méteres hó hullott alább. Frissebb adatokat nem tudni, a legutolsó bejegyzés két napról ezelőttről való, minden bizonnyal ott is behavazott.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.