Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

1918 óta először havazott az argentin fővárosban

2007.07.10. Stánicz Balázs

1918 óta először havazott az argentin fővárosban A hétfői hóesés igencsak meglepte Buenos Aires lakóit. A helyi buszvezetők például megálltak, hogy a tenyerükbe vehessék az utasokkal együtt a hópihéket. Gyerekek és felnőttek egyaránt hógolyókat gyúrtak, sőt helyenként hóembereket is építettek a vékony hórétegből.

Többen rögtönzött tangóra perdültek, hogy a hópelyhekkel együtt táncoljanak az argentin főváros utcáin. "Ez egy olyan időjárási jelenség, ami megközelítőleg százévenként egyszer fordul elő és nagyon nehéz előrejósolni" - nyilatkozta Hector Ciappesoni helyi meteorológus. A hirtelen jött havazás oka egy antarktiszi, nagy nedvességtartalmú ciklon, ami egészen északig, beleértve Buenos Airest is, felúszott.

Dél Amerikában hosszú évek óta nem volt ilyen kemény a tél, Patagóniában -20 C fok alatti hőmérsékletek repkednek az Andokban pedig ismételten intenzíven esik a hó. Az Andok lábánál fekvő Mendozában közel harminc éve nem volt ekkora hóvihar, ami a napokban söpört végig a környéken. Eredményeként háromezer kamion vesztegel a fagyos időjárásban a chilei és argentin határ között.

Bolíviában a legfontosabb autóútvonalakat és  a főváros, La Paz melletti repteret is le kellett zárni a folyamatos havazások következtében.

A kiadós hóesésnek minden bizonnyal - Buenos Aires lakói mellett - a chilei és argentin síparadicsomok örülnek a legjobban; Portilloban az elmúlt hét nap alatt 70 cm friss hó hullott. Még több friss hónak örülhetnek a délebbi síterepek a "vulkánok és tavak vidékén"; Corralcóban július 8-án egy nap leforgása alatt fél méteres hó hullott alább. Frissebb adatokat nem tudni, a legutolsó bejegyzés két napról ezelőttről való, minden bizonnyal ott is behavazott.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.