Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztráliában elkezdődött az igazi főszezon

2007.07.27. Stánicz Balázs

Ausztráliában elkezdődött az igazi főszezon Ausztráliában július közepével elkezdődött az igazi főszezon, mindez tökéletes hóviszonyok közepette. A rendkívül hideg időjárásnak és a folyamatos havazásnak köszönhetően igazi minőségi hó fedi az ausztrál hegyvidéket; olyan a hó minősége akár Coloradóban, mondják büszkén a helyiek.

Sok hó ide vagy oda, a hóágyúk szüntelenül ontják magukból a mesterséges fehérséget, ez alól nem jelenthetnek kivételt a kisebb síterepek, így Selwyn sem. "Olyan nem létezik, hogy hóból és hóágyúzásból elég lenne." - fogalmaz Bob Heatley, Selwyn menedzsere. "Minden alkalmat igyekszünk kihasználni a hóágyúzásra, és annyi havat termelünk amennyi csak lehetséges. Ha naponta kell kiásni a felvonóinkat a hó alól, hát kiássuk. Amennyivel több havat tudunk most készíteni, annál hosszabb lesz a szezon."

Sydneyben 1986 óta nem volt ilyen hideg a július, ráadásul az elmúlt héten a Melbourne környéki dombocskákon is havazott, a hóhatár helyenként 400-500 méterre is lesüllyedt.
Az eddigi szezon bőven túlszárnyalta az egyébként szintén hógazdag 2000 és 2004-es téli idényeket, többek szerint 1990, azaz 17 év óta nem volt ilyen kitűnő síszezon.

Új-Zélandon ezzel szemben még mindig várat magára az igazi havazás, bár időnként az ottani síközpontok is kapnak valamicskét, de a tavalyi kényeztetés után az a 10-20 cm nagyon kevés. Ha sok hó nincs is, -igaz a Mt Ruapehu-n továbbra is büszkén tartja magát a 130 cm-es hótakaró- de legalább hideg van. Olyannyira, hogy az alacsonyan fekvő tavak szinte mindegyike befagyott, így azokat jégkorcsolyázok, és hokisok hada lepte el.

Az Andok síparadicsomai köszönik, szépen megvannak, Portilloban az elmúlt hét nap leforgása alatt 70 centiméterrel hízott a hótakaró; az idei szezonban eddig 650 cm hó esett a chilei síközpontban és még jó két és fél hónap hátra van! A Pucon melletti Villaricán már három méteresre emelkedett a hóvastagság, de nem panaszkodhatnak a Santiago környékén elterülő Los Tres Valles síközpontjai sem, ahol átlagosan másfél méteres hó fogadja a vendégeket. Argentínában hasonlóan ragyogó a helyzet, Catedral Alta Patagónián 220 cm-t, míg Chapelcon ennél 5 cm-el többet mutat a hómérce.

De mennyibe is kerül, nekünk magyaroknak egy ilyen kiruccanás? Kicsit körülnéztünk az ajánlatok és árak kavalkádjában.

Az egyébként drágának mondott Chilében akár már 550 dollárért (kb. 100 000 Ft) nyolc napot tölthetünk el Portillo síterepén. Ezért az árért pályaszállást, napi négyszeri étkezést, nyolc napos síbérletet kapunk és ráadásként a szálloda összes szolgáltatást díjmentesen igénybe vehetjük, amibe a síszervíz is beletartozik! Ezzel szemben már kifejezetten drágának számít a közel 1000 dolláros ajánlat Barilochére, ráadásul a négycsillagos hotel még nem is pályaszállás, igaz itt a transzfer is benne foglaltatik. Természetesen, ha egyszerűbb szállásokkal is megelégszünk, akkor már napi 20-30 dollárért is találunk szobát, akár még reggelivel is!

Új-Zélandon már 500 dollárért (NZD) kapunk egy hétre szállást és síbérletet Queenstown környékén, ráadásul az árban még a transzfer is benne foglaltatik. Sőt, újabban néhány helyi autókölcsönző meglepő ajánlatokkal állt elő, nevezetesen a közel 40 dolláros napi bérlési díj mellé egy síbérletet adnak! Ausztrália talán a Déli félteke legdrágábbjának számít; hogy megússzunk egy hetet pályaszálláson, síbérlettel 1000 dollárból (AUD), bizony igen szerencsésnek kell lennünk.

A fenti árakhoz még hozzájön a repülőjegy; ami Dél Amerikába 200 000 Ft körül mozog, míg Ausztráliába és Új-Zéland irányába jellemzően 300 000 Ft-ot kell leszurkolnunk.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.