Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szélvihar, köd és balesetek a szlovák pályákon

2008.01.15. Bata Attila

Szélvihar, köd és balesetek a szlovák pályákon Az utóbbi hetekben igencsak megkeseríti az időjárás a nagyobb szlovák terepekre érkező síelők életét. Számos alkalommal kellett leállítani a lifteket heves széllökések vagy sűrű köd miatt. Hiába frissültek fel a pályák 10-15 cm friss hóval, a leállított liftek miatt nem lehetett zavartalanul síelni.

Továbbra is az időjárás szeszélye határozza meg az ülőliftek működését a nagyobb szlovák terepeken. Chopok-északon a hétvége nagy részében a tavaly átadott Biela Put melletti négyszemélyes lift kivételével álltak a lanovkák. A nagy szél miatt szintén nem üzemeltek az ülős felvonók Tátralomnic és Chleb környékén. Túrócszentmárton (Martin) feletti pályák mellett is csak a húzóliftek közlekedtek.

Az erős szél elkerülte Donovaly-t a hétvégén, de helyette megérkezett a sűrű köd. A havazásnak köszönhetően, hétközben itt is javult a pályák állapota, de a köd fokozatosan ereszkedett le a Nova Hola oldalon. Szombatra már olyan sűrű lett, hogy aznap nem is járt a Telemix felvonó. Talán a rossz látási viszonyok számlájára is írható, hogy hétvégén több komolyabb baleset is történt Donovaly pályáin. Néhány hódeszkást töréssel szállították el a mentők.

A legtöbb szlovák síterepen jó hóviszonyok mellett lehet síelni, hétközben a várakozási idő is kedvezően alakul. Nagyon sok kisebb terep is rendesen üzemel már, és ennek köszönhetően csökken a nagyobb terepekre nehezedő nyomás, jobban eloszlik a síelők tömege egy hétvégén.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.