Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Enyhülés után, lehűlés előtt a szlovák pályák

2008.01.24. Bata Attila

Enyhülés után, lehűlés előtt a szlovák pályák Az év első igazi, kiadós havazása még várat magára, de a Magas-Tátrában és a lengyel határhoz közeli részeken nincs gond a hóval. A délebbi részeken az utóbbi napokban a technikai hó vívott kemény harcot az enyhe időjárással - váltakozó sikerrel.

Kellene már egy kiadósabb havazás a déli részeken is, hiszen errefelé eddig is jobbára csak technikai havon lehetett síelni. Azok a pályák sem járnak sokkal jobban mostanában, ahol legalább a pályák fehérek, hiszen a múlt héten is több napon keresztül álltak az ülőliftek az erős szél miatt.

Ebben a hónapban már többször is viharos szél sújtotta Chopok-Észak, Martin, Donovaly, Vratna vagy Tátralomnic környékét, így csak a húzólifteket, vagy az erős széltől védett erdősávban közlekedő lifteket lehetett elindítani. Hirtelen beugrott a tavalyi év rémképe, amikor januárban jókat lehetett volna síelni a Lomnici-nyeregben (Magas-Tátra), de a szél miatt tíz napig nem lehetett feljutni a pályákhoz.

A közel 130 szlovák síterepből jelenleg körülbelül 70 üzemel, amely már jóval kevesebb, mint egy héttel korábban. Nagy meglepetésre a nagyszerű hóviszonyairól ismert martini pálya is megadta magát az enyhe időnek, vasárnap este bezártak, és várják a jobb időt. A magyar határhoz közeli pályák is megsínylették a januári tavaszt. A frissen nyílt, és számos olvasónk által már kipróbált kosutkai pálya sem bírta a meleget.

Szerencsére az enyhe idő nem tartott sokáig, és Szlovákiába is megérkezett a hideg, a magasabb helyeken már 10-20 centiméteres friss hóval. A meteorológusok szerint most egy hosszabb hideg periódus köszönt be Szlovákiában. A síterepek is optimisták, az utóbbi napokban bezárt síterepek már a hétvégi nyitást tervezik.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.