Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Enyhülés után, lehűlés előtt a szlovák pályák

2008.01.24. Bata Attila

Enyhülés után, lehűlés előtt a szlovák pályák Az év első igazi, kiadós havazása még várat magára, de a Magas-Tátrában és a lengyel határhoz közeli részeken nincs gond a hóval. A délebbi részeken az utóbbi napokban a technikai hó vívott kemény harcot az enyhe időjárással - váltakozó sikerrel.

Kellene már egy kiadósabb havazás a déli részeken is, hiszen errefelé eddig is jobbára csak technikai havon lehetett síelni. Azok a pályák sem járnak sokkal jobban mostanában, ahol legalább a pályák fehérek, hiszen a múlt héten is több napon keresztül álltak az ülőliftek az erős szél miatt.

Ebben a hónapban már többször is viharos szél sújtotta Chopok-Észak, Martin, Donovaly, Vratna vagy Tátralomnic környékét, így csak a húzólifteket, vagy az erős széltől védett erdősávban közlekedő lifteket lehetett elindítani. Hirtelen beugrott a tavalyi év rémképe, amikor januárban jókat lehetett volna síelni a Lomnici-nyeregben (Magas-Tátra), de a szél miatt tíz napig nem lehetett feljutni a pályákhoz.

A közel 130 szlovák síterepből jelenleg körülbelül 70 üzemel, amely már jóval kevesebb, mint egy héttel korábban. Nagy meglepetésre a nagyszerű hóviszonyairól ismert martini pálya is megadta magát az enyhe időnek, vasárnap este bezártak, és várják a jobb időt. A magyar határhoz közeli pályák is megsínylették a januári tavaszt. A frissen nyílt, és számos olvasónk által már kipróbált kosutkai pálya sem bírta a meleget.

Szerencsére az enyhe idő nem tartott sokáig, és Szlovákiába is megérkezett a hideg, a magasabb helyeken már 10-20 centiméteres friss hóval. A meteorológusok szerint most egy hosszabb hideg periódus köszönt be Szlovákiában. A síterepek is optimisták, az utóbbi napokban bezárt síterepek már a hétvégi nyitást tervezik.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.