Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

270 km/órás széllökéssel érkezett Svájcba a hóvihar

2012.01.05. Bata Attila

270 km/órás széllökéssel érkezett Svájcba a hóvihar Tombol az Andrea névre elkeresztelt szélvihar Európában. Svájcban majdnem megdőlt a rekord, 270 km/órás széllökést is mértek a hegyekben. Eddig 20-40 cm friss hó hullott, pénteken ehhez további 40-60 cm várható, de a síterepek nagy részén a viharos szél miatt egyelőre nem járnak az ülőliftek.
Svájc történetének második legerősebb széllökését mérték csütörtökön a Konkordiahütte (2850 méter) mellett, ahogy ezt a Meteomedia jelentette. Nem sok kellett volna az abszolút rekordhoz, amelyet 1990-ben mértek a Jungfraujoch-on 285 km/órás sebességgel. Szakértők szerint a mostani erős széllökéshez kellett a környék hegyeinek elhelyezkedése is, amely igazi szélcsatornaként működött a mai napon, becslések szerint akár a 300 km/órás sebesség sem volt kizárt a környéken.

A szél az egész országban erős volt, Titlis síterepén például 185 km/órát mértek, de Zürichben is 81 km/órás szél fújt. Az erős szél komoly gondokat okozott a forgalomban. Az 1000 méter feletti részeken erősen havazott, a szél pedig komoly akadályokat emelt az utakon, egyes repülőtereken pedig ideiglenesen korlátozni kellett a repülőforgalmat.

Klein Matterhorn (3883 méter) széljelentése: 209 km/óra kora reggel (Kép: Patrick Steffen)
Klein Matterhorn (3883 méter) széljelentése: 209 km/óra kora reggel (Kép: Patrick Steffen)
Ma éjfél óta az Alpok északi oldalán (Felső-Valais, Észak-Ticino és Samnaun) körülbelül 20-40 cm hó hullott, a többi részen átlagosan 20 cm. Az északi és a déli hegyoldalakon is mínusz hőmérsékleteket mértek napközben is.

A rendkívül erős szél gondot okozott a síterepeken is. Jungfraujoch síterepén 145 km/órás széllökéseket mértek, így számos lift nem közlekedett egész nap. A többi régióban is hasonló volt a helyzet, szinte csak a szélvédett vagy a szélnek kevésbé kitett nyomvonalon haladó lifteket tudták használni a síelők a nap folyamán.

A havazás továbbra sem szűnik meg. Pénteken további 40-60 cm friss hó hullhat az északi oldalon. A havazáshoz már durva hideg is társult, a hőmérséklet napközben is mínusz 10 fok körül alakul a hegyekben. Szombaton kissé csökken a havazás ereje, de csak átmeneti szünetről van szó, hiszen vasárnaptól ismét komolyabb mennyiséggel lehet számolni a svájci hegyekben.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.