Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Leállították a legnagyobb szlovén síterep építését

2015.03.09. MTI / sielok.hu

Felfüggesztette a Bohinj 2864 nevű legnagyobb szlovén sípálya megépítésének előkészítő munkálatait a bíróság, mert a befektető és a terület tulajdonosa nem tudott megegyezni a földbérleti díjakról – közölte a Poslovni Dnevnik horvát gazdasági napilap hétfőn.
Egy új síközpont megépítését tervezi a 2864 Bohinj nevű szlovén cég Bohinjska Bistricán, a Júlia-Alpokban. A 30 hektáros földterületen 25-30 kilométer új sípályát építenének, továbbá a már meglévő síközpontokra is kiterjedne a projekt, így Kobla és Soriska hegycsúcsain is újabb 47 kilométer sípálya jönne létre.

A síközpontnak az alsó állomása a Bohinji vasútalagút fölött kezdődne, ahova 380 férőhelyes parkolót is tervezett építeni a cég. Az egyik lebegő felvonó a Na strmeh csúcsra, a másik a Mozicra vinné fel a turistákat. A síközpont egész területére hóágyúkat, szánkópályákat, hóparkokat, éttermeket, panoráma pontokat, továbbá számos sífelvonót és síliftet is terveztek. Az első fázisban 150-200 ezer turistát tudna ellátni évente a központ, később 400 ezer látogató befogadására is alkalmas volna. A projekt 50 millió euróba kerül, a központ egész évben, télen és nyáron is működne, különböző szezonális turistalátványosságokat kínálva.

A földterület legnagyobb része, amelyen a síközpont megépülne, a ljubljanai érsekség tulajdonában van. Míg a szlovén beruházó lapértesülések szerint 7 centet kínált a földterület használatának négyzetméteréért, addig az érsekség 9 cent alatt nem adta. Mivel a felek nem tudtak megegyezni, az ügy a bíróságra került.

A cég egy évvel ezelőtt kapta meg az építési engedélyt és eddig több magánemberrel is pereskedett már a földterület miatt. A kormány, hogy segítsen a beruházónak, módosította a kisajátítási törvényt is, de a bíróság ebben az esetben az érsekség javára döntött.

A határozat miatt a 2864 Bohinj beruházó cégnek nem csak az építési engedélyéről, hanem 15 millió vissza nem térítendő állami támogatásról is le kell mondania, amelyet a szlovén parlament már jóváhagyott, abban a reményben, hogy új munkahelyek jönnek létre. A projekt másik befektetője a dél-tiroli Kronplatz síközpont egyik tulajdonosa, a Leitner cég lett volna.

Az érsekség abban bízik, hogy végül meg tudnak állapodni, és a síközpont elkészülhet – írta a lap.

Az idei síszezonban, Szlovéniában mindegyik síközpont jól teljesített és februárban 20 százalékkal jobb szezont zárhatott, mint a tavaly ugyanezen időszakban. A szlovén sajtó szerint azonban ez az év is elmarad a korábbi rekordoktól.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Ribno Luxury Glamping
Új, 2+2 fős faházikók saját, fűtött dézsafürdővel és szaunával a Bledi-tótól 2 km-re, Bohinj-Vogeltől 32 km-re. A szálláshoz akár privát reggeli, valamint félpanziós ellátás is rendelhető a szomszédos hotelben!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Aparthotel Triglav
Teljesen felújított apartmanház a Stara Fuzina faluban, a Bohinji-tó partjától légvonalban 600 méterre, a Voglre vezető kabinos lifttől pedig 5,5 kilométerre. Ellátás: reggeli, de az épületben egy á la carte étterem is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (2)
Bohinj ECO Hotel csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Szlovénia egyik legszínvonalasabb és legenergiatakarékosabb szállodája Bohinjska Bistrica üdülőtelepülésen, Vogel síterepétől 11 km-re. A szálloda vendégei ingyenesen használhatják a hozzá tartozó aquaparkot!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.