Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A snowboardosokat továbbra is kitiltják a síterepről

2014.10.01. Bata Attila

Az USA-ban három síterep nemcsak a nevében számít igazi síterepnek, hanem gyakorlatban is. Vagyis, ezekre a síterepekre snowboardosakat nem engednek be. Sokan azt várták, hogy ez a múlt héten megváltozhat, de a szövetségi bíróság illetékesség hiányában elutasította a hódeszkások panaszát.
Deer Vallex (Utah), Mad River Glen (Vermont állam) és Alta (Utah) síterepei már régóta vörös posztónak számítanak a snowboardosok szemében. Lassan már 2015-öt írunk, de erről a három amerikai síterepről még mindig kitiltják őket. A három közül különösen az utolsó síterep a fájó pont, hiszen ott állami tulajdonban van a terület nagy része, vagyis a köztulajdon üzemeltetői diszkriminálnak. Az első két síterep már nehezebb kérdés a hódeszkás aktivistáknak, hiszen ezekben az esetekben nagy részben magánkézben lévő területekről és sípályákról beszélünk, ahová azt enged be a tulajdonos, akit akar. 

Rick Alden egy sikeres elektronikai cég alapítója és snowboardos. Még a tavalyi szezonban fundált ki egy magánakciót, amely végül a múlt héten ért véget a bíróságon. Alden egy split boarddal látogatott el Altába. A split board egy kettéválasztható snowboard és a két különválasztott rész nagyon hasonlít két sílécre, főleg távolabbról. Alden tudta, hogy elfogják „kapni”, így az egész kalandját lefilmezte. Jegyet vett a síterepen, a split boardot szétcsatolta, még egy ülőliftre is sikerült felülnie. Természetesen később lebukott a deszkásokat kiutáló vendégseregben. Miután kitiltották, az ügy bíróságra került, azzal a beadvánnyal, hogy a síterepnek nincs joga köztulajdonban lévő területen ilyen típusú diszkriminációhoz. 

Snowboarddal a tiltott paradicsomban
A síterep számos mondvacsinált indokkal tartja távol a snowboardosokat, mint pl. a terep nem alkalmas a hódeszkázásra és ehhez hasonló sületlenségek. A bíróságon idézett álláspontjuk szerint „a snowboardosok nem kívánatos személyek az ellenszenves viselkedésük miatt”. A síterep egyenlőségjelet tesz a hangos, másokat zavaró, szabályokat nem betartó, másokra veszélyes vendégek és a deszkások közé. Vagyis felfogásuk, vagy inkább előítéletük szerint, a deszkások az imént felsorolt és azon kívül még rengeteg negatív sztereotípiát egy az egyben képviselik. Ha a deszkásokat kitiltják, akkor ezt az ellenszenves viselkedést sem engedik be a pályákra. 

A múlt héten a szövetségi bíróság bírája 30 oldalas jelentésben taglalta az esetet, majd elutasította a snowboardosok beadványát, azzal az indoklással, hogy nem ő az illetékes annak eldöntésében, hogy a síterep érvei megalapozottak-e a snowboardosokkal szemben. Ezek után a snowboardosok kénytelenek lesznek más fórumon érvényt szerezni jogaiknak. 

A boardosok ügyvédje szerint teljesen érthetetlen, hogy a síterepre szinten minden téli sporteszközt beengednek, csak a hódeszkásokat nem, akik becslése szerint az amerikai bérletesek 35%-át teszik ki. A deszkához hasonló egydarabos sporteszközök, mint a monosí vagy a teleboard engedélyezettek. A bot nélküli eszközök, mint pl. a snowblade szintén engedélyezettek. 
KOMMENTEK
Chopoker | 2014.10.01. 13:32
Engem kevésbé zavarna az, ha a pályákról tiltanának ki, mint, hogy már a felvonókra se engednek fel boarddal. De sajnos a kedvenc "sí"terepemen is van ilyen "diszkriminatív" sífelvonó.

A boardosokat Ausztriában is szívatják sajnos, többfelé tapasztaltam, hogy megmondják, hogy miként kell felvonózni, noha számomra ez érthetetlen. Konkrétan a hátsó láb becsatolt állapota nagyon zavarja őket.

A splitboard sok mindenre megoldás lehet, de leginkább arra, hogy elkerüljük majd a tömegeket, a kőbe vésett berögződéseket, és a magas kiadásokat! :-)
Bélapó | 2014.10.01. 17:57
Hogy van ez? Itt feljebb ezt olvasom:" Deer Vallex (Utah), Mad River Glen (Vermont állam) és Alta (Utah) síterepei már régóta vörös posztónak számítanak a snowboardosok szemében. Lassan már 2015-öt írunk, de erről a három amerikai síterepről még mindig kitiltják őket." Kattintok a síterepre (Alta) ott meg ezt írják:"jelenleg 8 ülőlift üzemel a snowboardosok nagy örömére." Hát most ki vannak tíltva, vagy nincsenek kitiltva???????????
Bata Attila | 2014.10.01. 19:09
Nem jó a síterep leírása. Ki fogjuk javítani.

--- időközben megtörtént a javítás, a hibáért elnézést kérünk (a szerk.)
huligan | 2014.10.02. 15:42
2 féle snowbordos létezik: az egyik aki tud deszkázni és ismeri mind a síelők, mind pedig saját mozgás rendszerét, lehetőségeit. Ebből van qrv@ kevés. Ez az a típus, akit észre sem veszek, mert vagy nem a ratrakolt pályában megy a freeride deszkájával, hanem ott ahová való, vagy a pályában csapatja, de észrevétlenül. Van a másik típus, akik hósport gyakorlására teljesen alkalmatlanok, mind a tudásukat mind pedig a tömeghez való alkalmazkodási hajlandóságukat tekintve. Na ez utóbbiak miatt szívnak a normálisan síelők és deszkások.
huligan | 2014.10.02. 15:43
A kétféle típus természetesen a síelőkre is vonatkozik, de teljesen mások az arányok...
Chopoker | 2014.10.02. 17:06
Nagyjából egyet értek az előző hozzászólásokkal.

Vállalkozóból is létezik legalább 2 féle: az egyik aki nem képes előre gondolkodni, és problémát megfelelően kezelni, a másik, meg aki képes "előre látni", fel tud trendeket ismerni, és képes megfelelő, sokak által elfogadott és betartott szabályozást alkotni. Ebből is q..@ kevés van.

Ugye nem valószínűtlen, hogy ezen fafejű üzemeltetők csőlátású síelők?

Ugye az sem valószínűtlen, hogy kegyeskednek majd engedni snowboardosokat is bérletet vásárolni, ha megfordul a síelők /snowboardosok aránya egyszer?
huligan | 2014.10.03. 14:02
Soha nem fog megváltozni az sí/snowboard arány. Rengeteg snowboardost ismerek, akik váltottak a síre a carving forradalom után. És mielőtt elkezdődne a sí/sb háború jelezném, hogy 5 szezonon át snowboardoztam és nagyon szeretem a mai napig, de a sí nagyobb szabadságot ad!
Chopoker | 2014.10.04. 08:21
Azt szokták mondani, hogy soha ne mondd, hogy soha...!
Egyébként meg miért kezdődne háború, az jobb, mint a téli sportok bármelyike szerinted vagy egyszerűen kódolva van sokakban?
"Szabadságról" pályasíelés esetén szerintem nincs értelme beszélni, a freeride ennek a színtere, de a cikk itt nem erről szólt!
huligan | 2014.10.04. 10:29
Off: nem csak pályában síelek... Illetve ugyan úgy van értelme a pályasízés szabadságáról beszélni, mint a freeride-éról...
Chopoker | 2014.10.04. 22:18
Ebben egyet értek, a pályasízés szabadságáról van értelme beszélni, de én mást írtam! A cikkben meg teljesen más volt a téma. Ettől még lehet a Tiéd az utolsó szó.
Bélapó | 2014.10.05. 07:13
T. Moderátorok! Nem kéne ezt átrakni egy fórumba? Én is hozzászólnék, de nem ide való
admin | 2014.10.05. 08:58
Bélapó! Innen nem tudunk áthelyezni hozzászólást a fórumba, de van a cikkhez kapcsolva egy topik ugyanezzel a címmel, ide is tudsz írni: http://sielok.hu/forum/viewtopic.ph...p?t=16651

KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.