Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A stájer síterepek sürgősen várják a magyar munkaerőt

2015.11.26. Bata Attila

Az már teljesen megszokott, hogy egy ausztriai síelés alkalmával a szálláshelyen vagy a helyi hüttékben magyar alkalmazottakkal találkozunk. Évtizedekkel ezelőtt még erre csak a határhoz közel volt esélyünk, mára már szinte bárhol találkozhatunk egy osztrák síterepen dolgozó honfitársunkkal.
Amennyire megéri a magyar munkavállalóknak egy szezont ledolgozni Ausztriában, legalább annyira fontos az osztrák síterepeknek is a külföldi, köztük a magyar vendégmunkások alkalmazása. Stájerországban lassan már beindul a szezon, de még mindig jelentős a hiány az alkalmazottakból, sürgősen szükség lenne pincérekre vagy szakácsokra a síterepeken - írja a Kronen Zeitung.

Ahhoz, hogy a szezon megkezdődjön, legtöbben csak arra gondolnak, hogy legyen hó és már lehet is síelni. A síterepeknek ennél van egy nagyobb gondjuk is. Minden novemberben be kell tölteni a téli szezon állásait. Legyen, aki a pályákat üzemelteti, a szállásokat is rendben kell tartania egy nagyobb személyzetnek és a vendéglőkben legyen elég pincér és szakács. Ez utóbbi kettőből most nagy a hiány a stájer pályák mellett, minden második állás jelenleg betöltetlen - mondja Helmut Blaser, a helyi gazdasági kamara képviselője.

Természetesen nagyon számítanak a külföldi munkaerőre, főleg a horvátokra és a magyarokra. A munkaerőhiány évről évre jelentősebb. Blaser szerint ennek az is az oka, hogy a helyiek körében az ilyen jellegű munkák (pl. mosogatás) nem népszerűek, egyébként sem vonzó errefelé a vendéglátásban dolgozni. Ehhez még az is hozzájön, hogy a helyiek közül egyre kevesebben vállalnak el hétvégi munkákat.

Ahhoz, hogy a szezon zavartalan legyen, körülbelül 300 vendégmunkást kell alkalmazniuk a stájer tartományban. Most különösen a szakácsok keresettek, sokakat már komolyabb tapasztalat nélkül is alkalmaznak.
KOMMENTEK
landsurfer | 2015.11.26. 09:28
....azért egy kicsit megversenyeztetik a szíriaival...nem?

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.