Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Adókedvezménnyel "tankolhatnak" a svájci ratrakok

2013.11.11. Bata Attila

Adókedvezménnyel "tankolhatnak" a svájci ratrakok A svájci síterepek számára nagyon kedvező döntést fogadott el a svájci parlament tavaly. Ezentúl a síterepek pályagépeiben (ratrak) használt üzemanyag után nem kell a jövedéki adóban foglalt útadót megfizetni. Ez jelentősen csökkentheti majd a síterepek üzemeltetési költségeit a következő szezonban.
A felsőház (Ständerat) után az alsóház (Nationalrat) is jóváhagyta azt a tervezetet, amelyet a síterep üzemeltetők már régóta szeretnének. Hozzánk hasonlóan, Svájcban is bőven van adó az üzemanyagokon. Ennek az adónak körülbelül a felét az utak fenntartására, új utak építésére fordítja az ország. Eddig a mezőgazdasági és erdészeti gépjárművek is mentesültek az un. útadó hatálya alól és ezentúl a síterepek ratrakaiban elhasznált üzemanyagokért sem kell ezt az adórészt megfizetni.

A síterepek logikusnak (a ratrak nem igazán közlekedik országúton) és kedvezőnek tartják a változásokat. Grindelwald síterepének vezetője szerint ez akár 50 rappen (a svájci váltópénz német neve = 0,5 frank) megtakarítást is jelenthet literenként. El lehet képzelni, hogy milyen komoly megtakarítást hozhat a szezonban. Pl. a Jungfrau régió Kleine Scheidegg síterepén használt 20 ratrak egy szezonban körülbelül 1000 órát üzemel, és egy óra alatt 25-30 liter gázolajat fogyasztanak el.

Az üzemanyagköltségek eddig is jelentős részét jelentették az üzemelési költségeknek. Oberland kanton síterepeit egyesítő szervezet vezetője szerint ez a következő szezonban 10-11 millió frankos megtakarítást jelent majd a kanton síterepeinek.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.