Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Alpe d'Huez: bemutatjuk az idei újdonságokat

2013.12.16. Bata Attila

A francia Alpe d’Huez kétségtelenül az Alpok legjobb síterepei közé tartozik. Fejlesztik is derekasan, az elmúlt három évben 50 millió eurót költöttek a síterepre, ebből 18 milliót az idén. Olyan hatalmas kapacitású liftet (3900 fő/óra) építettek, hogy a közelében lévő húzólifteket nyugodtan leszerelhették.
Három fontosabb újdonságot érdemes kiemelni az idei fejlesztésekből.

Új telemix lift

Alig lehet majd ráismerni a Jeux és a Berger környékére. A kezdők számára ideális részen egymást érték a húzóliftek és csákányosok. A sok húzólift hátránya, hogy szépen felszabdalják az összefüggő hegyoldalt, jelentősen csökkentve az egybefüggő síelhető területet. Ennek vége. Az idei szezontól egy telemix típusú (kabinok és ülőszékek vegyesen) lift épült ezen a részen.

A régi térkép ...
A régi térkép ...
A „Télémixte des Jeux” nevű új lift nyolcszemélyes ülésekből és tízszemélyes kabinokból áll. Az új lift egészen fantasztikus teljesítménnyel, óránként 3900 utast szállíthat. Nem csoda, hogy ekkora kapacitás mellett feleslegessé válik az új lift két oldalán található sok húzólift. Hat régi liftet elbontanak, néhányat áthelyeznek, és megnyílik a domboldal, egy nagy, összefüggő, egybesíelhető területet kapnak a síelők. Úgy is mondhatnánk, hogy 60 darab oszlop és 10 kilométernyi kábel tűnik el a hegyoldalból.

... és az új térkép ezen a részen
... és az új térkép ezen a részen
A lift építése is unikum. A francia POMA cég tavaly vezette be ezt a módszert. A lift völgy- és hegyállomásainak nagyobb elemeit egy gyárban építik meg, majd helikopterrel szállítják őket a helyszínre és ott végzik a végső munkálatokat. A módszer előnye, hogy a kényelmes gyárcsarnokban könnyen lehet ütemezni a munkát, ezzel szemben a nehezen megközelíthető hegyoldalban sokszor állna a munka szélviharok, korai havazás vagy egyéb zavaró körülmények miatt. Ezzel a módszerrel akár egy hónapot is lehet nyerni.

Helikopterrel érkeznek az épület elemei
Mondjuk még el, hogy a (második) párhuzamos Romains liftet meghosszabbították, a hegyállomását kissé feljebb vitték, 2100 méter magasra.

Gyermekbirodalom

Ahogy a videóban is látható, nagyon jó dolga lesz azoknak a gyerekeknek, akiket ide adnak be a szüleik. Már a két és fél éveseket is várják, a gyerekekkel képzett pedagógusok vagy animátorok foglalkoznak majd a Chalet des Enfants új épülete körül. Legyen szó akár síoktatásról vagy rossz idő esetén játékról a négy fal között.

Az idei újdonságok

Új apres ski bár

A Marmottes I lift tetején, 2300 méteres magasságban nyílik a Folie Douce újabb vendéglője/bárja. Val d'Isére, Val Thorens és Méribel után már a negyedik vendéglőt adták át a francia síterepeken. Aki próbálta az előző hármat, az tudja, hogy mire számíthat. Aki nem, annak tényleg el kell látogatnia ide.

Az idén tehát 18 millió eurót költenek fejlesztésekre, amelyből 12 milliót visznek el a liftek. A további hatmillióba még belefért az is, hogy energiatakarékos ratrakokat vettek, számos tájékoztató táblát kicseréltek, és sokat költöttek a lavina megelőzést szolgáló rendszerre.
KOMMENTEK
Xero | 2013.12.16. 09:27
Alpe d'Huez már olyan mintha haza járnánk. Elég régen voltam legutóbb, szóval lassan itt az ideje egy kis ismétlésnek. A Folie Douce nagyon-nagyon jó hír. Val d'Iserben és Val Thorens-ben is piszok jó bulik voltak. Ez nagyon hiányzott Alpe d'Huezből.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.