Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csúcstechnikás időjárás-előrejelzés az alpesi VB-n

2009.02.03.

Csúcstechnikás időjárás-előrejelzés az alpesi VB-n Negyvenhét év szünet után visszatért az alpesi sí világbajnokság Franciaországba, ahol hétfőn este látványos megnyitóval kezdetét vette a 40. világbajnokság. A rendezvény egyik főtámogatója a francia meteorológiai intézet, akik a kor legpontosabb időjárás előrejelzését ígérik a verseny alatt.
Enyhe hóesésben és enyhe szélben, a résztvevő 73 ország zászlói előtt nyitották meg az idei alpesi VB-t Val d'Isereben. A műsorhoz hozzátartozott a szokásos tűzijáték és 300 táncos és zenész műsora szórakoztatta a kis számú közönséget, hiszen sokan a rossz idő miatt inkább tévén nézték az ünnepséget. A szervezők nem aggódnak a nézők miatt, hiszen már a két évvel ezelőtti világbajnokságon bejelentették, hogy mindenki ingyen nézheti meg a versenyszámokat, összesen 200.000 nézőt várnak a következő két hétben.

Síversenyek legdöntőbb tényezője lehet a kiszámíthatatlan időjárás. A rendezvény egyik főtámogatója a Meteo France, ebből a szempontból is jól jöhet. A francia meteorológusok tábort vertek a pálya mellett és 24 órás szolgálatban szállítják majd a híreket a rendezőség felé. Három hatalmas radart állítottak fel a környéken, kettőt a versenypályák mellett, egyet pedig a 3032 méter magas Tignes tetején. A meteorológusok a kor legkorszerűbb előrejelzési technikáját ígérik. Hasonló előrejelzéseket már az 1992-es Téli Olimpia idején is végeztek, de az akkori technika még csak 15 kilométer sugarú kör pontosságával tudott előre jelezni, manapság ez már 2,5 kilométerre csökkent, de a Meteo France állítólag egy négyzetkilométer pontossággal tud majd előrejelzéseket szállítani a versenyek alatt.

A pontos előrejelzések kulcsfontosságúak lehetnek a versenyek lebonyolításában. A jelentések alapján a rendezők már jó előre dönthetnek majd a futamok későbbre halasztásáról, a pályák lerövidítéséről, vagy a versenyszámok törléséről. A meteorológusok dolgát nehezíteni fogja a helyi szél, a Galise, amely rendszeresen megtréfálja őket azzal, hogy az uralkodó széliránnyal ellentétes irányban, a szomszédos olasz területekről rendszeresen havat szállít Val d'Isere felé.

A Galise már a hétfői megnyitóra is 10-15 cm friss havat hozott, amelyből még kedden is hullhat egy kevés, de szerdától már megnyugszik az időjárás a meteorológusok első jóslatai szerint.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.