Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Alpesi világkupa: új szabályok, új helyszínek

2016.07.06. 2016.08.01. Bata Attila | frissítve: 2016.08.01.

Június elején a mexikói Cancunban tartotta szokásos gyűlését a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS). Megváltoztattak néhány szabályt (lécek specifikációja, rajtsorrend), kijelölték a jövő évi világkupa versenyek helyszíneit, valamint a 2021-es alpesi világbajnokság színhelyét is.

Rajtsorrend a gyors számokban

Osztrák javaslatra megváltozik a szuper-óriásműlesiklás és a lesiklás rajtsorrendje. A régi rendszert még a 2008/2009-es szezonban vezették be, akkor a legjobb 7 versenyző a 16-os és 22-es közötti rajtszámokat kapta. Az osztrákok szerint a nézők nagy része csak ezt a hét versenyzőt nézte, utána már kevés nézőt érdekelt a verseny. Az új szabály három csoportra bontja az első 30 versenyzőt. Az első tízet összerakják a második tízzel. Vagyis az első tíz rajtszámát az 1 és 19 közötti páratlan rajtszámokból sorsolják, a második tíz rajtszámait pedig a 2 és 20 közötti páros rajtszámokból. A 21. és 30. helyen állók pedig 21-es és a 30-as rajtszámokból kapnak.

A változás célja, hogy a nézők több időt töltsenek a tévé előtt, az eddigi hétversenyzős "csúcsidőszakot" kitolják addig, amíg a 20 versenyző leér. A versenyzők nagy része egyetért a változással, de vannak pl. Lindsey Vonn, akiknek nem tetszett.

Új lécspecifikáció férfi óriás-műlesiklásban

2012/2013-as szezonban már megosztotta a síelőket az akkori osztrák javaslat, amelyben megnövelték az óriás-műlesikló lécek rádiuszát és hosszát. Sokaknak nem jött be a változás, de a legnagyobb ellenzőt, Ted Ligety-t ez sem gátolta meg abban, hogy sorra nyerje az érmeket. Akkor a férfiaknál 195 cm-re növelték a léc hosszát és 35 méterre a rádiuszt. Az akkori javaslatot azzal indokolták, hogy csökkentsék a térdsérüléseket, a mostanit pedig azzal, hogy összefüggés mutatható ki a hosszabb lécek használata és a hátsérülések között.

A mostani döntést már nagyobb konszenzus fogadta, mint a korábbit. A versenyzők jelentős része, valamint a sportszergyártók is támogatták. Így már a kongresszus előtt is nyílt titok volt, hogy megszavazzák a minimum 193 centiméteres hossz és a minimum 30 méteres rádiusz szabályt. A kongresszuson a lécek maximum szélességét is szabályozták, a kötés alatt max. 65 mm, a léc elején pedig max. 103 mm.

Új helyszínek a világkupában

2018-ban olimpiát rendeznek Dél-Koreában, ezért 2017 márciusában a nők is ázsiai túrára indulnak. Ennek az egyik áldozata a jasnai (Chopok) verseny, amely jövőre kikerült a naptárból. Ezzel szemben négy új síterep is bekerült a versenynaptárba: Killinton (USA), Kronplatz (ITA), Phjongcshang (Dél-Korea) és Squaw Valley (USA). A két új amerikai verseny mellett megmaradnak a régi észak-amerikai versenyek is, sőt a világkupa döntőt is Aspenben rendezik, így az idén azok örülhetnek, akik magyar idő szerint este szeretnek élőben nézni síelést a tévében.

Két év sikertelen próbálkozása után törölték a müncheni városi futamot. A közeli versenyek közül megmaradt Zágráb, Maribor és Semmering. Ez utóbbit minden páros évben rendezik, ha az időjárás is partner. Az osztrák szövetség szívesen áttenné a versenyt a szomszédos Hochkarra, amely hóbiztosabb. Szerintük, ha idén is elmaradna ez a verseny, akkor az osztrákok elveszíthetik ennek a versenynek a rendezését.

Jövőre búcsút mondunk a kombinációnak Kitzbühelben, de ez a versenyszám amúgy sem kap túl nagy hangsúlyt, összesen egy versenyt rendeznek a férfiaknak az olasz Santa Caterinában. A sors fintora, ha az olaszoknál elmaradna, akkor Kitzbühelben pótolnák be.

Cortina d'Ampezzo: alpesi VB 2021-ben

A híres olasz síterep már négyszer rendezett világbajnokságot és az utóbbi négy világbajnokságra is pályáztak, de mind a négyet elbukták. Most ötödszörre és a hírek szerint az utolsó alkalommal adták be a pályázatukat. Most már a kongresszus előtt biztosak lehettek a sikerben, hiszen rajtuk kívül más nem pályázott a 2021-es alpesi VB rendezési jogára.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Gasthof Gesslbauer
45 ágyas családi fogadó nagyjából félúton Semmering-Stuhleck (2,5 km) és Semmering-Hirschenkogel (3 km) között. 2, 3 és 4 ágyas szobák reggelivel, szauna, pihenőterem és sószoba.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hirschenhof Apartmanház
A 90 férőhelyes apartmanház a Semmering-Stuhleckre vezető négyülős lift alsó állomásától 300 méterre található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Sporthotel am Semmering csillagcsillagcsillag
Semmering - Zauberberg sípályái mellett, Stuhlecktől pedig kb. 6 km-re található ez a 3 csillagos szálloda. Wellness: medence, fitneszterem, szolárium, masszázs.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.