Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Alpok: méteres hó, jön az első nagy havazás!

2018.12.07. Bata Attila

Advent második hétvégéjére megérkezik az a hatalmas havazás, amit a síelők szoktak maguknak kívánni a tervezett síelésük előtt. Az Alpok északi oldalán kedd reggelig egy méter, de helyenként akár 150 cm hó is hullhat. Mutatjuk a menetrendet.
Tavaly így kezdődött: Prato Nevoso (ITA) síterepe december 2-án
Tavaly így kezdődött: Prato Nevoso (ITA) síterepe december 2-án
A havazás kisebb mértékben, főleg az Alpok északnyugati oldalán már pénteken elkezdődik. A változással együtt viharos északi szél is érkezik, amely akár 100 km/órás széllökésekkel is tombolhat a síterepeken. Arra is készüljünk, hogy a hétvégén számos ülőliftet lezárhatnak a viharos szél miatt.

A havazás fokozatosan keletre terjed majd, de az igazi mennyiségre vasárnapig várni kell. A vasárnap reggel még enyhe hőmérsékletekkel indul. Ausztriában (Tirolban) kb. 1500 méteren, Svájcban kb. 1400 méteren, Olaszországban (Aosta-völgy) kb. 1700 méteren alakul a hóhatár vasárnap reggel. A nap folyamán folyamatosan csökken a hőmérséklet, süllyed mélyebbre a hóhatár, és egyre jobban erősödik a havazás.
Ausztria: várható hómennyiség hétfőig (Forrás: ZAMG)
Ausztria: várható hómennyiség hétfőig (Forrás: ZAMG)
Vasárnapról hétfőre várható a legtöbb hó, a becslések szerint kb. 50 cm hullhat ezen az éjszakán Tirolban az Arlberg régió magasabb részein, de a 700 méter feletti nyugat-ausztriai települések is 10-20 cm hóra számíthatnak. Vasárnap este tehát, erős szél, viharos időjárás, havazás, lehetőleg ne erre az időpontra tervezzünk hosszabb kocsikázást az Alpok északi oldalán, pl. Nyugat-Ausztriában.

Hétfő reggelre Ausztria nyugati részén
Tiroltól Salzburgig akár 100 cm hó is hullhat. Olaszország nyugati részén 2000 méter felett 60-80 cm, 1500 méteren 30-50 cm havat várnak. Franciaországban a Haute Savoie régióban csak a vasárnapi havazás 50-80 cm havat hozhat hétfő reggelre 1900 méter felett. A svájci hegyek északi oldalán, közel a francia határhoz, ahogy a lenti térképen is látható a svájci meteorológusok 50-100 cm, helyenként 150 cm havat várnak.
Helyenként 150 cm friss hó Svájcban hétfő estig
Helyenként 150 cm friss hó Svájcban hétfő estig
A havazás kisebb mennyiségben, főleg Ausztriában még kedden is folytatódhat. Majd szerdától megnyugszik az időjárás, hideg lesz és egyre jobb körülményekben lehet reménykedni a következő hétvégére. 
KOMMENTEK
dragon | 2018.12.12. 17:20
Ehhez képest meglepve tapasztalom, hogy a Maria Alm-Dienten-Hochkönig óriási síhintán 1 db AZAZ EGY DARAB ülős felvonó működik Dientenben és alig van hó, sőt, jövő hétre is csak pár centit jeleznek. Ciki.
dragon | 2018.12.14. 11:06
breaking: hétfőn,17.-én nyit a Königstour, a négy hegyes síhinta. Legfőbb ideje, szerdán indulunk!

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.