Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Alpok: méteres hó, jön az első nagy havazás!

2018.12.07. Bata Attila

Advent második hétvégéjére megérkezik az a hatalmas havazás, amit a síelők szoktak maguknak kívánni a tervezett síelésük előtt. Az Alpok északi oldalán kedd reggelig egy méter, de helyenként akár 150 cm hó is hullhat. Mutatjuk a menetrendet.
Tavaly így kezdődött: Prato Nevoso (ITA) síterepe december 2-án
Tavaly így kezdődött: Prato Nevoso (ITA) síterepe december 2-án
A havazás kisebb mértékben, főleg az Alpok északnyugati oldalán már pénteken elkezdődik. A változással együtt viharos északi szél is érkezik, amely akár 100 km/órás széllökésekkel is tombolhat a síterepeken. Arra is készüljünk, hogy a hétvégén számos ülőliftet lezárhatnak a viharos szél miatt.

A havazás fokozatosan keletre terjed majd, de az igazi mennyiségre vasárnapig várni kell. A vasárnap reggel még enyhe hőmérsékletekkel indul. Ausztriában (Tirolban) kb. 1500 méteren, Svájcban kb. 1400 méteren, Olaszországban (Aosta-völgy) kb. 1700 méteren alakul a hóhatár vasárnap reggel. A nap folyamán folyamatosan csökken a hőmérséklet, süllyed mélyebbre a hóhatár, és egyre jobban erősödik a havazás.
Ausztria: várható hómennyiség hétfőig (Forrás: ZAMG)
Ausztria: várható hómennyiség hétfőig (Forrás: ZAMG)
Vasárnapról hétfőre várható a legtöbb hó, a becslések szerint kb. 50 cm hullhat ezen az éjszakán Tirolban az Arlberg régió magasabb részein, de a 700 méter feletti nyugat-ausztriai települések is 10-20 cm hóra számíthatnak. Vasárnap este tehát, erős szél, viharos időjárás, havazás, lehetőleg ne erre az időpontra tervezzünk hosszabb kocsikázást az Alpok északi oldalán, pl. Nyugat-Ausztriában.

Hétfő reggelre Ausztria nyugati részén
Tiroltól Salzburgig akár 100 cm hó is hullhat. Olaszország nyugati részén 2000 méter felett 60-80 cm, 1500 méteren 30-50 cm havat várnak. Franciaországban a Haute Savoie régióban csak a vasárnapi havazás 50-80 cm havat hozhat hétfő reggelre 1900 méter felett. A svájci hegyek északi oldalán, közel a francia határhoz, ahogy a lenti térképen is látható a svájci meteorológusok 50-100 cm, helyenként 150 cm havat várnak.
Helyenként 150 cm friss hó Svájcban hétfő estig
Helyenként 150 cm friss hó Svájcban hétfő estig
A havazás kisebb mennyiségben, főleg Ausztriában még kedden is folytatódhat. Majd szerdától megnyugszik az időjárás, hideg lesz és egyre jobb körülményekben lehet reménykedni a következő hétvégére. 
KOMMENTEK
dragon | 2018.12.12. 17:20
Ehhez képest meglepve tapasztalom, hogy a Maria Alm-Dienten-Hochkönig óriási síhintán 1 db AZAZ EGY DARAB ülős felvonó működik Dientenben és alig van hó, sőt, jövő hétre is csak pár centit jeleznek. Ciki.
dragon | 2018.12.14. 11:06
breaking: hétfőn,17.-én nyit a Königstour, a négy hegyes síhinta. Legfőbb ideje, szerdán indulunk!

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.