Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kevesebb a látogató a megdrágult andorrai terepeken

2009.02.26. Bata Attila

Kevesebb a látogató a megdrágult andorrai terepeken Az idén jelentősen megemelkedtek az egykoron nagyon is versenyképes andorrai síbérletárak, és követték őket a szállásköltségek is. Hiába a nagyszerű hó, a turisták nem díjazzák a hirtelen áremeléseket, az idén eddig legalább 20 százalékkal kevesebben jöttek Andorrába síelni.
Az előző években, ha ár-érték arányú síelésben valaki egy jó ajánlatot akart kifogni, akkor az andorrai prospektusokat feltétlenül érdemes volt nézegetni. A miniállam úgy érezte, hogy lassan eljött az idő, hogy a síelőkben rögzült „jó minőségű szolgáltatások olcsó áron” képen egy kissé változtasson, és első lépésként jelentősen emelje az árak színvonalát.

A majdnem 200 kilométeres pályarendszerrel és modern liftekkel rendelkező Grandvalira síterepe az idén annyira megdrágult, hogy a bérletárak felülmúlták a közeli Pireneusok pályáinak, sőt az Alpok felkapott síterepeinek az árait is. Így fordulhatott elő, hogy a helyi hatnapos bérlet (213,5 euró!) már drágább lett, mint a hírnévben sokkal ütősebb francia síterepek, mint Espace Killy vagy a Három-völgy bérletárai. Nemcsak a jobban hangzó síterepekkel szemben állnak rosszul, de a közeli Pireneusokban található Ax-3 Domaines síterepére 27,5 euróért lehet napijegyet venni, igaz itt „csak” 82 kilométer pálya várja a síelőket, de az andorrai 44 eurós napijegy még így is soknak tűnik.

Az utazási irodák forgalma 30 százalékkal csökkent, ezért a síterepeket okolják, akik annyira felemelték a csomagok árát (szállás+síbérlet), hogy a síelők inkább más európai síterepeket, pl. Bulgáriát vagy Szlovéniát választották az idén, ahol 15 százalékkal olcsóbban kijöttek. Az elmaradó síelők tekintetében különösen fájó, hogy a spanyolok 30 százalékkal jöttek kevesebben az idén, a portugálok pedig 25 százalékkal.

Andorra az elmúlt öt évben 92 millió eurót költött síterepeinek fejlesztésére, amelynek egy európai viszonylatban is modern infrastruktúra lett a végeredménye. A síterepek reklámjára csak az idén öt millió eurót költöttek. Andorra a múltban a kisebb jövedelmű nyugati turisták ideális választása volt, akik nem engedhették meg maguknak a felkapott francia és svájci síterepeket. Az idei visszaesés okait valószínűleg alaposan meg fogják még vizsgálni, mindenestre az biztos, hogy kockázatos lépés volt az eddig kiharcolt imázs lerombolása a hatalmas áremelésekkel.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.