Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: időjárási rekordokkal kezdődött a hét

2016.11.24. Stánicz Balázs

158 km/órával süvített a szél Innsbruck felett a Patscherkofelen. Az orkánerejű szélből a völgyekbe is jutott, a vorarlbergi Brand településen 120 km/h körüli szélerősséget mértek. A viharos déli szél igencsak feltornázta a hőfokokat, volt ahol éjszaka sem süllyedt 17 fok alá.
Úgynevezett főn fal a mai nap, nagyobb hó a magashegységekben van
Úgynevezett főn fal a mai nap, nagyobb hó a magashegységekben van
Az egyik végletből a másikba hajlott a napokban Ausztria időjárása. Míg november egy része inkább december végére emlékeztetett és 10-15 fokkal volt hidegebb az átlagnál, addig a napokban alaposan befűtöttek Ausztria egyes részein. Az ok a főn szélben keresendő.
Főn előtt és után: Schröcken és Furkajoch (Vorarlberg)
Főn előtt és után: Schröcken és Furkajoch (Vorarlberg)
Míg az Alpok déli oldalán egy front okoz változékony időt és hatalmas csapadékot, addig az Északi-Alpokban napos-felhős idő váltakozik, időnként erős széllel és szokatlanul enyhe idővel. Hétfőn az Innsbruck felett magasodó Patscherkofelen 158 km/órás szélerősséget regisztráltak. Viharos szél volt egyes völgyekben is, a vorarlbergi Brandban 120 km/h-át is mértek.

Az erős déli szél mellé szokatlanul enyhe idő társult, voltak olyan alpesi völgyek, ahol éjszaka sem süllyedt 15-17 fok alá a hőmérő higanyszála, ami a nyár kellős közepén is ritkának számít, nemhogy november második felében. Napközben több városban is 20 fok feletti értékeket mértek, Salzburgban 22 fok volt hétfőn és kedden.
A tiroli Seegrube és Kufstein a múlt héten és ma
A tiroli Seegrube és Kufstein a múlt héten és ma
Szerdán 1-2 fokkal hűvösebb lett az idő, bár a tiroli Mayrhofenben (Zillertal) így is majd 19 fokot mértek, ezzel Ausztria második legmelegebb lakott települése volt tegnap.

Az enyhe időjárás miatt a déli oldalakon 1800-2000, míg az északi lejtőkön 1400-1800 méterig szinte teljesen elolvadt a természetes hó. Vastag és összefüggő a hótakaró a magashegységekben és a hóágyúzott pályák is tartják még magukat az alacsonyabb síterepeken.
Stuhlecken is alaposan megcsappant a hó, de síelni még lehet
Stuhlecken is alaposan megcsappant a hó, de síelni még lehet
A főn pénteken összeomlik, hétvégén északkelet felől lassan hideg levegő áramlik Ausztriába, olyannyira, hogy jövő hét elején komoly fagyokra készülhetünk. Számottevő havazás nem várható, igaz vasárnapról hétfőre a gleccsereken 5-15 cm friss hó hullhat.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.