Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mikulásra megérkezett a tél Ausztriába

2011.12.05. Stánicz Balázs

Mikulásra megérkezett a tél Ausztriába A hegyekben már biztosan hószánnal érkezik ma este a Mikulás, a völgyek többségében azonban még szükség lesz a kerekekre. Megérkezett a várva várt havazás Ausztriába, fellégezhetnek a síterepek, csatolhatnak a síelők; azaz itt van tél itt van újra!
A feljegyzések óta nem volt ilyen napos a november

Ausztria egyes részein október 20-án mértek utoljára csapadékot. Az időjárási feljegyzések óta nem volt ilyen száraz és napos a november, a napsütéses órák számát bármelyik tengerparti üdülőhely megirigyelhetné. A szárazságra jellemző, hogy Karintiában és Tirolban erdőtüzek tomboltak, és a folyók vízállása helyenként olyan alacsony volt, mint 2003 nyarán, ami, mint a legforróbb nyár írta be magát a történelembe.

Kemény mínuszok a hegyekben

Mindennek azonban vége, megjött a várva várt csapadék, Ausztria csaknem egész területén esik. A hóhatár a nyugati részeken - Vorarlbergtől Salzburgig - 1000 méter alá csökkent, délután már St. Johannban és Zell am See-ben is szállingózott a hó.

Salzburgban már fehérednek a hegyek
Salzburgban már fehérednek a hegyek
A reggeli értékekhez képest a hőmérséklet is jelentősen visszaesett, míg nyolc órakor alig nulla fok alatti értékeket mutattak a hőmérők 2000 méteren, addig késő délutánra -8 fok honolt ebben a magasságban. Ennek köszönhetően a hóágyúkat is folyamatosan kapcsolja be a legtöbb síközpont, a hétvégén minden bizonnyal több síparadicsom is megkezdi a szezont.

Egy méteres hó eshet

A jelenlegi előrejelzések csütörtökig kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de havazást ígérnek. Holnap már táncukat járhatják a hópelyhek Innsbruckban is, a hóhatár a nyugati tartományokban akár 300 méter alá süllyedhet, így Schladmingtól nyugatra átmenetileg télies útviszonyokra kell felkészülnünk.

A nagy hóesés szerdára várható, ekkor a hegyekben jelentős hómennyiség hullhat, egyes területeken az egy méteres friss hó sem kizárt. A legtöbb hó Arlberg térségében várható, de Salzkammergut és Magas-Tauern térségében is számottevő fehérség hullhat.

A hó csak mutatóba érkezik a határ közeli és a legtöbb karintiai síterepre, azonban hidegnek itt is hideg lesz, így hóágyúzni mindenképpen tudnak az itteni sípályák. Pénteken átmeneti enyhülés jön, majd a hétvégétől újra bevetésre indul Holle Anyó.
KOMMENTEK
arsenal | 2011.12.05. 19:11
Ideje volt már.
Bukfenc | 2011.12.05. 19:53
Reméljük, hogy a december bepótolja a novemberi csapadékhiányt!
F2 | 2011.12.05. 23:22
V É G R E !!!!
Rudolfking | 2011.12.06. 01:17
Kicsit megkésett a télies fordulat, de - legalábbis kb. 1500 m felett - úgy tűnik, marad.
Zsuzsa66 | 2011.12.06. 14:27
Engem érdekelne, honnan jönnek a havazás előrejelzésre vonatkozó adatok. Hetek óta figyelem a Risouli síterepet, már korábban is jeleztek itt 30-40 cm havat, de semmi nem esett. Tegnapra is 20-30 cm volt eőrejelezve, ezzel szemben jó, ha 1-2 cm esett. A holnapi 51 cm is írreálisnak tűnik, valamennyi külföldi oldalon max.4-5 cm-t jeleznek előre.
Stani | 2011.12.06. 20:27
Szia

a cikkben szereplő adatok:
zamg
orf wetter
wetteronline.de
lawinenwarndienst salzburg, tirol stb

Eddig bejött minden, ahogy az le vagyon írva :)

A sielok.hu főoldalon lévő előrejelzés forrása a wetter.net

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.