Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Visszatért a tél az osztrák hegyekbe

2009.05.30. Stánicz Balázs

Visszatért a tél az osztrák hegyekbe Míg múlt hétvégét a legtöbben a vízpartokon töltötték, addig a mostani hétvégén a bátrabbak akár sílécet is csatolhatnak. Ausztriában néhány napra visszatért a tél, jelenleg Salzburgtól keletre intenzíven havazik, a magasabb hegyvidéki utakon hólánc ajánlott.
Ha csak napokra, de visszatért a tél az osztrák hegyekbe; több síparadicsom is fehér ruhába öltözött a hétvégére. Szerdán érte el a hidegfront Ausztriát, akkor csak a magasabb hegyeken havazott,azonban a mai napon már jelentősen csökkent a hőmérséklet és vele együtt a hóhatár is.

Alsó-Ausztriában és Felső-Stájerországban helyenként már 1000 méteres magasságtól hull a hó. Így fehér arcukat mutatják a határközeli síterepek; Semmering, Ötscher, Gemeindealpe és Hochkar is. Estig akár 20-30 cm-esre hízhat a hótakaró a Göstlingi-Alpok és a Rax közötti magasabb részeken.

Ami még meglepőbb, hogy Burgenlandban is esett a hó. Kalteneck település lakói fehér reggelre ébredtek, a gyerekek ki is használták a május végi telet; kerékpár helyett a szánkók kerültek elő és néhány ház előtt hóemberek díszelegnek.

A hirtelen jött tél két német túrázót is meglepett, akik pénteken a Wilder Kaiser (Tirol) hegységben rekedtek. A túrázok mobiltelefonon értesítettek a hegyi mentőket, a mentési akciót a rossz látási viszonyok miatt lefújták. Szombaton a hajnali órákban újra útnak indultak a hegyi mentők, ezúttal megtalálták a hegymászókat, szerencsére sértetlenül.

Az előrejelzések szerint holnap már enyhülés kezdődik, így a hóhatár is 1500-2000 méter közé kúszik.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.