Többméteres hó az osztrák hegyekben

2022.02.09. Stánicz Balázs

Január utolsó fele és február első napjai igencsak belehúztak havazás fronton, az északi tartományokban jelentős hó esett.
Zell am See hétfőn - Tetemes hómennyiség 1600 méteres magasságban - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Míg a múlt heti havazás 100-150 cm, helyenként két méter közeli friss havat hozott, addig a hétfő hidegfront 50-70 cm hóval örvendeztette meg a hegyi világot. A leginkább érintett tartományok Vorarlberg, Tirol és Salzburg, de a Salzburg tartománnyal határos stájer és felső-osztrák részeken is tekintélyes friss hó esett.
Saalbach ma reggel - Fotó: Saalbach-Hinterglemm
A havazásból a déli területek, így Karintia csaknem teljesen kimaradt vagy az északabbi tartományokhoz mérten jóval kevesebb hó hullott.
Vastag hótakaró alatt az Arlberg régió - Fotó: Lech am Arlberg
2019 január-február óta nem volt ennyi hó az év ezen időszakában a szóban forgó tartományokban, sok helyütt 2-3 méteres a hótakaró vastagsága, így Obertauernben (212 cm), Zell am See-ben (200 cm), Kaprunban (272 cm), Weißsee gleccseren (241 cm), Saalbachon (205 cm), Hochkönigen (254 cm), Loferen (224 cm). Három és fél méter hó borítja a Saalfeldentól (Salzburg tartomány) északra fekvő Steinernes Meer hegységet. A stájer Loserben közel három méter havat jelentenek.
Hochkönig 1100 méteren hétfőn - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
A következő hóesés pénteken érkezik, előtte és utána csodaszép síelős idő várható az osztrák síterepeken.
Hochkönig 1400 méteren még a hétfői havazás előtt - Fotó: Hochkeilhaus
KOMMENTEK
zsemle85 | 2022.02.09. 21:10
Gyönyörű! Persze más ott élni és nap, mint nap havat takarítani, de látványnak csodálatos. Remélem márciusig Holle anyó Karintia felé is rázogat egy kicsit...
Tobzoska | 2022.02.09. 21:24
olyan nagyon nem kell sajnálni sógorékat a sok hó miatt. Mindegyik hómaróval, tolólapos traktorral van felszerelkezve. A vendégmunkások nélkül nem lenne sokkal nagyobb síélet, mint nálunk. Keleten mi, a szlovákok, moldávok, ukránok, Tirolban az ex DDR-es munkaerő. Egy idősebb osztrák úr mesélte, amikor sorkatona volt úgy a hetvenes években, bizony kivezényelték őket is lapátolni, meg élő ratraknak a sípályákra havat taposni. Ott akkoriban - se NATO, se VSZ - az volt a honvédelem.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás kalkulátor
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.