Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: Hol lehet még síelni?

2013.04.09. Stánicz Balázs

Igaz a hegyekben még méterekben mérik a havat, azonban Húsvét után hagyományosan sok síterep zár be; de hol lehet még síelni és meddig? Cikkünkben összeszedtük a még nyitva tartó síparadicsomokat a határközeltől egészen Tirolig.

Több méteres hó a hegyekben

Az idei hosszúra nyúlt télnek köszönhetően továbbra is több méteres hó fedi az osztrák hegyeket a Schneebergtől a Tauernon keresztül egészen az Ötztali Alpokig. A síterepeknek az idei tavaszra nem lehet panaszuk, sokszor januári hóviszonyok és rengeteg hó jellemezte az elmúlt időszakot. Sok hó ide vagy oda a legtöbb osztrák terep Húsvétkor vagy az után egy héttel bezár. Szomorúságra azonban nincsen ok; áprilisban is több síparadicsom közül választhatunk. A határ közeli kis síterepeken már leálltak a felvonók, ez alól nem kivétel Hochkar sem, ami kicsit meglepő, hiszen „Alsó-Ausztria Obertauernjén” jellemzően május 1-ig jártak a korábbi szezonok során a felvonók. Hochkar szerepét Aflenz vette át, ahol a soron következő hétvégén (április 13-14.) még csúszhatunk egy utolsót, mindezt hóágyúk nélkül, természetes hóban.

Délen Turracher Höhe májusig kitart

Karintiában Innerkrems április 14-ig üzemel, Turracher Höhén május elsejéig tart a síszezon, igaz az utolsó hetekben erősen limitált kínálattal. Akik biztosra szeretnének menni, azok számára a Mölltali gleccsert ajánljuk. Stájerországban Aflenz mellett Planneralmon és Reiteralmon még vasárnapig (április 14.) húzhatjuk a szezon utolsó íveit. Figyelem, a schladmingi síhinta többi terepe már bezárt! Április 14. után a Dachstein gleccseren kaphatunk ízelítőt a havas örömökből.

Salzburgban és Tirolban nagyobb a választék

Nyugatabbra haladva sokkalta jobb a helyzet, ugyanis több síparadicsom közül is választhatunk. Salzburgban április 14-ig üzemel Wagrain, Alpendorf, Hochkönig, Saalbach, Zillertalarena, Zell am See és Resterhöhe (Kitzbühel). Hó még bőven van, a síterepek felső részét átlagosan 130-170 cm borítja. Április 21-ig élvezhetjük a tavaszi síelést Zauchensee lejtőin, április 28-ig a Magas-Tauern impozáns háromezresei közt elterülő Weißseeben és május elsejéig Obertauern és Sportgastein sípályáin. Fontos, hogy Sportgastein április 14. után csak hétvégenként üzemel, illetve április 27-május 1. közt minden nap. Természetesen a salzburgi síparadicsomok sorából nem maradhat ki a kapruni gleccser, ahol majd valamikor nyáron zárnak a liftek. Az itteni síterepek közül egyedül Weißsee, Kaprun és Sportgastein megy teljes üzemmel egész áprilisban, azaz minden pálya és lift nyitva. Obertauernon várhatóan a „kincskereső hétvégéig” lesz teljes üzem, utána csak néhány felvonó rója a köreit.

Tirolban a gleccserek mellett (Tux, Stubai, Sölden és társai) mellett Ischgl május 1-ig üzemel, Obergurgl-Hochgurgl április 28-ig. Április 21-ig fogadja a vendégeket St Anton, Hochzillertal és Hochfügen. A mostani hétvégén a még nyitva tartó tiroli síterepek, így többek közt a Zillertali síközpontok nagyobbik része, továbbá Galtür, Kühtai és Kals bezárja kapuit. Érdekesség, hogy idén a tiroli-salzburgi határon fekvő Kitzbühel bizonyos felvonói május 1-ig üzemelnek.
KOMMENTEK
Szecsi | 2013.04.10. 09:52
Szlovákoknál hol lehet még síelni?
kisstimcsi | 2013.04.10. 10:12
Jasnán még lehet, de hogy milyen a pálya minősége azt nem tudom! Mi is most vasárnap készülünk oda menni, remélem összejön! :/
cadria | 2013.04.10. 10:40
Hétvégén voltunk Jasnán, tökéletesek a körülmények, a teljes pályarendszer (északi-déli) működik. Útközben láttuk Donovalyt, ott is mennek a pályák. Szerintem a Magas-Tátra sem kétséges.
admin3 | 2013.04.10. 11:38
Hétvégén nyitva volt még Donovaly, de most zárva van!
Jövő hétvégén (ápr. 13-14) újra kinyit!
Chopoker | 2013.04.10. 12:19
"Fontos, hogy Sportgastein áprilisban csak hétvégenként üzemel..."

Ez így nem igaz! Most is járnak a felvonók, és ma nem hétvége van, viszont április az igen. Stani rosszul tudja. Ettől függetlenül köszönöm Neki az összefoglalót, remélhetőleg a többi helyes.

----------------------------------------------------
@ a lifttársaságtól korábban azt a tájékoztatást kaptam, hogy április 7-ig folyamatos üzem van és utána hétvégenkénti. Csak később küldtek egy emailt (konkrétan ma reggel) , hogy meghosszabbítva 14-ig, de utána hétvégenként.
(Stani)
golo | 2013.04.10. 12:27
Sportgastein 14-ig üzemel folyamatosan.
Stani | 2013.04.10. 12:50
Szerkesztve
Eszteván | 2013.04.10. 16:10
A sors fura fintora, hogy az előző években rengeteg síterep április végéig, május elejéig nyitva tartott, most pedig bezártak...
Erre egy szép példa Wildkogel, az előző három évben április végéig tartottak nyitvan, most pedig, amikor olyan hóviszonyok vannak, hogy előző években január-februárban fele ennyi hó sem volt, április elején bezártak.
Gondolom, hogy nem csak az időjárás/hóstatisztikák alapján döntik el az üzemeltetők, hogy mikor zár egy terep, hanem gazdasági szempontokat is figyelembe vesznek.
Az emberek nagy részének, még a sízőknek is, áprilisra elegük lesz télből-hóból és emiatt automatikusan csökken a forgalom.
Stani | 2013.04.10. 16:47
A zárási időpontokat mindig a Húsvét határozza meg, tavaly és előtte későbbi időpontra esett, különösen 2011-ben.

Egyébként tavaly mindenképpen több hó volt az osztrák hegyekben január/februárban (nyugati tartományok), hiszen helyenként több évtizedes rekordok dőltek meg.

Viszont az az érdekes, hogy idén az átlagalatti hőfokokat produkáló márciusnak és április elejének köszönhetően pl. 1300-1500 méteren több hó van, mint tavaly ilyenkor, illetve a hóborítottság is alacsonyabban van.
Bata Attila | 2013.04.10. 17:41
Igen, jellemzően a húsvét dönt, utána hiába van nagy hó, sok oka lehet a zárásnak:

- lejár a személyzet szerződése, idénymunkások már elmennek
- a hegyoldalakat is általában bérlik, bonyolult lehet a szerződés módosítása, főleg, ha sok tulajjal kell egyezkedni
- már alig van forgalom, nem jönnek síelni, a karintiai Flattnitz szerint egy nap üzemeltetés kb. 3-4000 euróba kerül
- sok helyen májustól már nyári üzemmód van, a lifteket előtte karban kell tartani, előre lefixált hatósági felülvizsgálati dátumok vannak, ezt nem lehet elhalasztani, ha májusban ismét nyitni akarnak
- ami még nem jut eszembe :)
Stani | 2013.04.10. 20:41
Batus, igen, mindig ezeket az okokat szokták felsorolni, alapvetően ezek a pontok a felszínnek szólnak, ami mögötte van, az ez:
már alig van forgalom, nem jönnek síelni, a karintiai Flattnitz szerint egy nap üzemeltetés kb. 3-4000 euróba kerül.
Minden más csúsztatható, megoldható, főleg itt Ausztriában, ahol hál' Isten nem annyira zegzugos a bürokrácia, főleg akkor nem, ha turizmusról-síelésről van szó.

Síelne azért jönnek, de aki ilyenkor megy az szinte kivétel nélkül a gleccsereket válassza, esetleg magasabb fekvésű (2000m+) terepeket. Ezeken a helyeken még egy esetleges magasabb hőmérséklet mellett is remek pályák fogadják a vendégeket.
Zell am See pl április 7-ig ment volna, aztán 14-ig meghosszabbították, állítólag a 3000 angol vendég miatt, aki Zellben foglalt szállást (köztük több diákcsoport).
csabor | 2013.04.10. 21:55
Gondolkodóba estem. Mégis menni kéne?
Stani | 2013.04.11. 07:34
Mi szól ellene ? :)
- nagy leárazások a sportboltokban
- kedvezőbb csomagárak (szállás)
- hosszabb nappalok
- kellemes hőfokok
- kevesebb ember

Októbertől májusig sízek, de továbbra is tartom magamat ahhoz, hogy április az egyik legjobb időszak a síelésre, persze tudni kell, hogy hova menj.
sazsolti | 2013.04.11. 19:48
Mi szól ellene ? :)

Elsősorban az, hogy ilyenkor már ásó, kapa és gereblye a megfelelő eszköz és kezdődik a kiskerti munka...:)
Stani | 2013.04.12. 08:02
made my day :))
Adamecz | 2013.04.15. 20:53
Skalka hétvégente nyitva van 8 EUR

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.