Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: rövid havazás szakítja meg a februári napsütést

2019.02.22. Bata Attila

Nagyon furcsa leírni ezt, de most tényleg az a helyzet, hogy februárban egy-két napra visszatér a tél az osztrák hegyekbe. A hétvégén ismét kissé melegebben kell öltözni, a hegyekben akár fél méter hó is hullhat, de a következő héten folytatódik a napos, tavaszias időjárás.
Tegnap webkamera. Turracher Höhe
Tegnap webkamera. Turracher Höhe
Ahogy a tavalyi, úgy az idei február sem átlagos Ausztriában a hőmérsékleteket tekintve. Tavaly három fokkal volt hidegebb a sokéves átlagnál, az idei február eddig három fokkal melegebb a sokéves átlagnál. Ebbe az enyhe februárba "rondít bele" a mostani kb. egynapos tél.

A zavartalan napsütésnek és a tiszta éjszakai égboltnak rövid időre véget vető hidegfront már hajnalban megérkezett, ahogy a magasabb síterepek webkamerái mutatták.

Pénteken Tiroltól egészen Hochkarig, az Alpok északi oldalán egy gyors havazás söpör végig. A településeken inkább eső várható, a hóhatár 1000-1300 méteres magasságban mozoghat. A hómennyiség is eltérő lehet, a maximum fél méter körül alakulhat.
Mölltal. Webkamera tegnap
Mölltal. Webkamera tegnap
Az időjárás Ausztriát több szempontból is kettéválasztja a következő napokban. Pénteken a szokásos forgatókönyv szerint havazás az Alpok északi oldalán várható, a déli oldal száraz marad. Szombaton sarkvidéki eredetű hideg levegő érkezik a ország keleti részébe. Így komoly különbség alakulhat ki a keleti és a nyugati országrész között. Például az előrejelzések szerint, szombat reggel keleten 2000 méteren (pl. Schneeberg) mínusz 11 fok, míg nyugaton ugyanebben a magasságban (pl. Arlberg) +1 fok várható. Bécsben sem emelkedik sokkal nulla fok felé a hőmérséklet.

Szombattól tehát, ha kezdetben különböző hőmérsékletek mellett is, de visszatér a napsütés. Vasárnaptól ismét felmelegedés érkezik, amely az előző napokhoz hasonló, vagy talán még annál is magasabb hőmérsékleteket hoz a következő hétre.
Obertauern. Webkamera tegnap
Obertauern. Webkamera tegnap
Marad a napsütés, és ez azt jelenti, hogy a napsütéses órák számát nyilvántartó statisztika szerint a mostani lehet az utóbbi évtized legnaposabb februárja Ausztriában.

A mostani előrejelzések szerint a tavaszias időjárás a következő hétvégéig marad az osztrák hegyekben.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.