Menü ≡

Ausztria, Svájc: méteres havazás az elmúlt napokban

2021.01.15. | Szerző: Bata Attila
Intenzív havazás érkezett az Alpok északi oldalára az elmúlt napokban. Egy nagyon rövid szünettel két hullámban egy méter körüli friss hó hullott 2-3 nap alatt Ausztria nyugati részében, valamint Svájcban.
h i r d e t é s
Az előrejelzéseknek megfelelően érkezett meg a havazás Ausztriába, mind a térbeli és mennyiségi eloszlását tekintve. Az ország középső részén a síterepek magasságában kb. 20-40 cm hullott, a magasabb régiókban ennél több. Nyugatra haladva a hómennyiség jelentősen megnövekedett, még az alacsonyabb régiókban is.

A havazás intenzitására jellemző, hogy a legnyugatibb tartomány, Vorarlberg települései /Gaschurn (982 m), Sulzberg (1014 m), Langen am Arlberg (1218 m) és Schröcken (1244 m)/ tegnap késő estig 70-80 cm friss havat regisztráltak 48-60 óra alatt. A hegyekben, az 1500 méter felett található mérőállomásokon több helyen is meghaladta az egy métert a friss hó mennyisége.

Természetesen a havazás gondokat is okozott. A hóakadályok nehezítették a közlekedést, lavinaveszély miatt néhány fontos utat is le kellett zárni Nyugat-Ausztriában.

A nagyobb havazás átterjedt Svájc keleti részére is. Pl. Arosa településen (1775 m) 48 óra alatt összejött az egy méter friss hó, de Svájc többi részén, a hegység északi oldalán, a legtöbb helyen fél méternél több hó esett.

A havazás mindkét országban, átmenetileg, ma búcsúzik. Ma még újabb 20-40 cm hullhat.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
2021.01.15. 14:48:04 Peter Szekely
Hát akkor továbbra is irány Svájc.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »