Menü ≡

Az első hó a Sziklás-hegységben és Alaszkában

2013.09.21. | Szerző: Bata Attila
Most már nemcsak az Alpokban, hanem Észak-Amerikában és megmutatta havas arcát az ősz. Az utóbbi napokban kisebb havazás köszöntött be a nyugati részeken. Természetesen, egyelőre csak hangulatfokozó, télváró, néhány centis havazásról beszélünk, de azért ez sem rossz a szezon előtt.
h i r d e t é s
Inkább érzelmi, marketing és meteorológusoknak statisztikai szempontból lehet érdekes a szezon első havazása Észak-Amerikában. A havazás egyik nyertese a montanai Big Sky Resort, akik jó érzékkel ki is használták ezt a médiában.

Havazott Colorádóban és a többi nyugati államban is, de továbbra is csak néhány centiről beszélünk, bár ezek a csúcsok is szépen fehérlenek a tájképeken.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Ha a mennyiséget nézzük, akkor az első mérhető mennyiségű hó érkezett meg az alaszkai Fairbanks városába. Alaszka második legnagyobb városába – a statisztikák szerint – átlagban október elsején érkezik az első mérhető havazás, szeptember 21-én az első hószállingózás. A mostani havazás már a mérhető kategóriába esett, majdnem elérte helyi mértékegységben az egy hüvelyket (0,9 inch = 2,29 cm). Érdekesség, hogy itt utoljára május 17-én havazott, és a Miért Alaszka sorozaton nevelkedett rajongók sejthetik, hogy idén 121 napos volt a havazásmentes időszak.

Szintén megérkezett az első hó a kanadai Sunshine Resort síterepére. A csodálatos Banff Nemzeti Parkban található síterep arról ismert, hogy itt rendszerint már novembertől lehet síelni, az európai sí csapatok nagy örömére.

Észak-Amerikában az első, Dél-Afrikában valószínűleg a szezon utolsó havazása érkezett meg. A videóban látható bohókás csapat az idén másodszor kelt fel hajnalban és indult hóvadászatra a Fokváros feletti pazar látványt nyújtó Table Mountain (félrefordított nevén Tábla-hegy) tetejére. Most is szerencséjük volt, sikerült egy kis havat elkapniuk.

Hóvadászat Dél-Afrikában
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »