Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az első telekocsi-sáv a francia-svájci határon

2018.10.10. Bata Attila

Ezt is megértük, hogy Európában jelöljenek ki telekocsi-sávot az autósok számára. Hétfő óta a 411-es autópálya, francia-svájci határon található, egykilométeres szakaszán élveznek előnyt azok az autósok, amelyben legalább ketten utaznak.
Észak-Amerikában un. carpool sávok kialakításával próbálják csökkenteni a forgalmat az utakon. A magyar elnevezés (telekocsi) nem a legtökéletesebb, hiszen a legtöbbször nem kell tele lennie az autónak, gyakran már két utas is (a sofőrrel együtt) feljogosít a telekocsi-sáv használatára.

Európában most először, hétfőn vezették be ezt a rendszert. Egyből két országon és egy határátkelőn át. A Genfhez közeli A411-es út Thônex és Vallard közötti egy kilométer hosszú szakaszon lehet külön sávban és gyorsabban közlekedniük a telekocsisoknak.

A helyiek szerint ezen a szakaszon csúcsidőben 22 ezer, átlagos napokon 17 ezer autó halad át naponta. Szintén a helyiek becslése szerint a telekocsi sáv akár 30%-kal rövidíthet a menetidőn.



A rendszert egyelőre kísérleti jelleggel vezették be. Reggel 6 és 9 között Genf irányába, délután 4 és 7 között Franciaország irányába nyílik meg a telekocsi-sáv.

Genfből például ezen az úton lehet eljutni néhány ismertebb francia síterep irányába és vissza.

A csalást büntetik, vagyis, ha valaki jogosulatlanul használja a sávot, pl. egyedül utazik, és nem akar a lassú sorban araszolni. Ha elkapják, akkor a francia oldalon 22 eurós büntetésre számíthat, de a svájci oldalon jelenleg ezért nem büntetnek.
KOMMENTEK
HofEE | 2018.10.15. 08:14
Ez egy nagyon hasznos dolog. De csak akkor müködik ha tényleg ellenörzik és büntetnek is rendessen. Kanadában nem 22 euró hanem minimum 200 dollár ha valakit rajtakapnak és ellenörzö kamerákat is tesznek a sávok fölé, nem is nagyon láttam olyat aki bepofátlankodott volna.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.