Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatalmas havazás Kaliforniában: 183 cm 24 óra alatt

2019.02.07. Bata Attila

Eddig sem volt rossz a szezon Kaliforniában. A tavalyi évhez viszonyítva jóval több hó hullott. A mostanában érkezett két nagyobb havazás óta a síterepek szinte belefulladnak a hóba.
Kép: Heavenly Mountain
Kép: Heavenly Mountain
Kalifornia és Nevada államokon átívelő Sierra Nevada hegységről már korábban is írtunk, néha hatalmas hó tud lezúdulni rövid időn belül. Az államhatárhoz közel, de még a kaliforniai oldalon található a két síterep, ahol alig látszanak ki a hóból.

Mammoth Mountain síterepén, a felső részen szombat óta, vagyis helyi idő szerint négy nap alatt, 355 cm centi hó hullott. Kedden a hatalmas havazás miatt be is kellett zárni a síterepet. Az üzemeltetők ezt nem bánják, hiszen az eddig is nagyon jól alakult szezon és ezzel a nagy havazással bekerültek az országos hírekbe, és most mindenki róluk beszél. Külön szerencse, hogy a leállás és a havazás nagy része hétköznap történt. Tegnap már sikerült kinyitni, és hétvégére rekordot várnak látogatottságban.

Mammoth: hol a kocsim?
A szomszédos June Mountain síterepén 4 nap alatt 330 centi hullott. Itt közben egy nem hivatalos rekord is megdőlt. 24 óra alatt 183 cm havat mértek szombatról vasárnapra a 3075 méteren található hegyállomáson. Ez több mint a hivatalosan nyilvántartott és 1982-ben mért 170 centiméteres amerikai rekord (Echo Summit, Lake Tahoe, 3115 méter), de mivel az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatalnak (NOAA) itt nincs mérőállomása, így nem kerülhet fel a rekordlistára.

June Mountain
A havazásnak a közeli Tahoe-tó (Lake Tahoe) környéki síterepek is örültek, errefelé is méteres hó hullott szombat óta.

A kaliforniai síterepek elég vegyes szezonokat éltek át az elmúlt években. Hatalmas havazások mellett inkább az aszályos, hóban szegény telek voltak a jellemzők. Az állam vízkészletei a víztározókban fokozatosan leapadtak, még most sem érték el az "aszály" előtti szintet. A meteorológusok most bizakodnak, hogy a tavaszi olvadás segít majd a helyzeten.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.