Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az újév végre meghozta a havazást!

2016.01.01. Bata Attila

Nagyon rég vártunk már erre a hírre. Mától egyre több helyen kezdett el havazni az Alpokban, de nemcsak ott, hanem Magyarországon is. Holnap is folytatódik a havazás. Igaz, hatalmas mennyiség egyelőre még nem várható, de az előrejelzések szerint a következő héten egymást követik majd a kisebb havazások.
A következő héten többször is havazni fog az Alpok terepein. Egy kevéske hó már hullott közvetlenül a tavalyi év végén, ma pedig újabb havazás kezdődött, amely holnapig hozhat 20-35 cm havat a szerencsésebb részeken.

A legszerencsésebbek az Alpok északi oldalán és a nyugati részén (pl. Franciaország) található síterepek lesznek, a legkevesebb hó pedig ezzel ellentétesen a hegység déli oldalán és a keleti végeken (pl. Dolomitok) található síterepeken hullhat.

Az Alpok északi oldalán fekvő francia síterepek holnapig kb. 30 cm hóra számíthatnak, nem sokkal lehet kevesebb az észak-svájci részeken sem. Olaszországban a francia határhoz közeli részeken (Aosta-völgy) akár 20 cm is hullhat, ezzel szemben a keleti részeken csak néhány centiméternyi friss hóra számítanak a meteorológusok.

Zauchensee, Ausztria, Ski amadé, havazás az újév első napján
Zauchensee, Ausztria, Ski amadé, havazás az újév első napján
Ausztriában is várnak egy ki havazást holnapig. A ZAMG meteorológusa szerint ez inkább "optikai havazás" lesz a hegyekben, vagyis attól a néhány centiméter hótól egy ideig kifehérednek a hegyek, ami legalább a szemünkkel elhiteti, hogy tél van.

Az látszik, hogy több hullámban csapadék érkezik az Alpokba a héten, az olasz meteorológusok szerint 40 nap aszály után végre valami hullik a hegyeikben. Ennek a mennyiségét most még nehéz megbecsülni. Az látható, hogy főleg a francia terepek örülhetnek, a kevésbé optimista becslések szerint is egy méter hó hullhat a következő hét végéig.

Közben hazánkban is elkezdődött a havazás a dél-nyugati országrészben, az Az Időkép előrejelzése szerint ebben a régióban holnapra 4-5 cm hó gyűlhet össze.

Ha nagyon havas részekre vágyunk Európában, akkor a török és görög hegyeket érdemes nézegetnünk, ahol már méteres hó hullott.
KOMMENTEK

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.