Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Magyar síelő halála Karintiában

2011.03.28. Árvay Sándor

Halálos balesetet szenvedett pénteken a Mölltal gleccsernél egy 38 esztendős magyar síelő. Szombaton Gerlitzenben egy osztrák síturista nem élte túl hatalmas bukását. Karintiában január eleje óta ez volt az ötödik sítragédia. Tirolban is volt egy halálos síbaleset a hét végén.
A Mölltal-gleccser sítérképe
A Mölltal-gleccser sítérképe
A magyar síelő pénteken 13.25 órakor Flattach térségében a Mölltali gleccser 7-es jelzésű pályáján a Panorama kétüléses lifttől a völgy irányába siklott, amikor két sílift között az összekötő úton egy jobbra tartó kanyart le akart rövidíteni, ám a pályaelhagyás tragédiával járt: lezuhant a sziklaperemről. A biztonsági védőhálóban fennakadt ugyan, de mozdulatlan volt, amikor a szemtanúk a segítségére siettek. A Christophorus 7 mentőhelikopterrel azonnal a klagenfurti kórházba szállították, ott azonban - két és fél órával a baleset után - belehalt súlyos koponyasérüléseibe.

Szombaton délelőtt a szintén karintiai Gerlitzen pályáján történt halálos síbaleset. A Pöllinger Hütte környékén egy villachi síelő mérte fel rosszul a gyorsaságát, egy oszlopnak csapódott, s noha a mentőegységek szinte pillanatokon belül a helyszínen voltak, már nem tudtak segíteni a fej- és gerincsérülést szenvedett osztrák sportolón.

A hét végi osztrák síbalesetek sorába illeszkedett az a pénteki tiroli tragédia, mely Zell am Ziller sportközpontjában, a Hochfügen lejtőjén történt. Itt egy felső-ausztriai házaspár lesiklása végződött halállal: az 50 esztendős férj a piros jelzésű pályán, már a völgyállomás közelében elvétette az utat - a rendőrség gyanítja: rövidíteni akart - s egy fákkal, kövekkel teli 15 méteres szakadékba zuhant, ahol egy sziklának csapódott. Hiába viselt fejvédőt, a helyszínen belehalt sérüléseibe.
KOMMENTEK
csabeszka | 2011.03.28. 09:45
Érthetetlennek ezek a tragédiák! Az emberi butaság....
Róka | 2011.03.28. 10:00
borzalom...már annyira tudunk Mi magyarok síelni, hogy a pálya nem elég nekünk...
David_P | 2011.03.28. 11:04
Nem hinném, hogy a butaság. Elég egy pillanatnyi rossz döntés. :( Nyugodjanak Békében!
WéberF | 2011.03.28. 11:14
Minden tragédia megrázó. Különösen, ha a kedvtelésből, pihenésnek szánt spotolás közben következik be! Odafigyeléssel, körültekintéssel, "fegyelmezettséggel" ezek elkerülhetőek lettek volna.
Stani | 2011.03.28. 17:11
Róka, nem hiszem, hogy ez magyar specifikus lenne, hiszen megannyi nemzet fiait és lányait ér baleset.
Egyébként csak megjegyezném, hogy az idei szezonban sokkal több baleset történt pályákon, mint azokon kívül.
A gerlitzeni balesethez: reggel 9 órakor a Panorama pálya meredélyén történt, bukott egyet, a fejére esett. Minden bizonnyal ekkor már elveszthette az eszméletét, mert 50 méter csúszott lefelé magatehetetlenül majd a Pöllinger Hütte magasságában lévő biztonsági hálóba beleszaladva további 15 métert a már hómentes és sziklás (pontosan azokkal is tarkított) terepen.

A hivatalos álláspont szerint nem oszlopnak csapódott. Ti. egyes feltételezések szerint egy rosszul biztosított (nem kellőképpen körülvett) hóágyú tartóoszlopának csapódott.
sielő28 | 2011.03.29. 09:31
A baleset napján mi éppen Gerlitzenben voltunk. :( Már csak a végeredményt láttuk, borzasztó volt! Azt is hozzá kell tenni, hogy ott ahol a tragédia történt a pálya minősége már a reggeli órákban kritikán aluli volt!!! Az 1-es és 1a pálya találkozásánál történt, oszlophoz csapódásról szó sincs, a pálya oldala tiszta szikla, ott csúszott le és következett be a szörnyű tragédia. Esélye sem volt a túlélésre! Nyugodjon békében! Őszinte részvétem a családjának!
Stani | 2011.03.29. 09:52
Az eleve egy veszélyes szakasz volt, ti. pont ott a legmeredekebb a Panorama pálya, ahol becsatlakozik a kékbe, ami ott síút szerűen jön be balról (hegyfelé nézve). Azt a részt keményen hálózni kellene, mint az olaszoknál, mert tényleg veszélyes kereszteződés; nagy az összeütközés valószínűsége. Tudom, itt nem azért történt a tragikus eset.
zozóka45 | 2011.03.29. 20:31
Nagyon szomorúan olvasom!!
bors dezso | 2011.06.08. 13:58
Semmivel sem volt butább másoknál, imádott és tudott síelni, lehet hogy figyelmetlen volt, lehet hogy valaki előtte egy váratlant húzott.Ezt már nem fogjuk soha megtudni.Annyit tudunk, hogy a fiunk meghalt és két kis leány maradt apa nélkül.
Köszönjük az együttérzéseket.

Szállástippek
Pension Blasge csillagcsillagcsillag
Kedvező árú szobák és apartmanok reggelivel Bodensdorfban, a gerlitzeni sítereptől 6 km-re. A szálláshely az Ossiachi-tó partjától 10 perces sétára található, gyönyörű kilátással, nagy terasszal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bergresort Gerlitzen
Modern, önellátásos apartmanok nappali +1, vagy nappali +2 hálószobával 1500 méter magasan Gerlitzen sípályái mellett. Szolgáltatások: wellness részleg, mélygarázs, étterem, fűtött sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Haus Im Hochtal
Haus im Hochtal 3 háziállatmentes, szépen berendezett, modern 4 fős apartmant kínál a karintiai Bad Bleibergben.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.