Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bátor liftkezelő mentette meg a liften lógó kisfiút

2013.01.31. Bata Attila

Bátor liftkezelő mentette meg a liften lógó kisfiút A Kelet hihetetlen meséi közül következzen egy valós, amelynek igazi hőse is van. Az előző hétvégén történt egy libanoni síterepen. A föld felett 12 méterrel, egy ülőszékbe kapaszkodó kilencéves fiú életét egy bátor pályamunkás mentette meg, aki a kábeleken mászott a liften lógó fiúhoz.
A történetet a balesetben érintett kilencéves fiú édesanyja meséli el, aki az incidens után petíciót indított el a síterep biztonságával kapcsolatban, és eddig 2000 aláírás gyűlt össze.

Az édesanyja elmondása szerint a kilencéves fia, Adel, már öt éve síel, állandóan a szülőkkel, mindig sisakban. Múlt szombaton a libanoni Faraya-Mzaar síterepén a kezdőpályák környékén síeltek, majd a fiú egyedül szállt fel a négyszemélyes ülőliftre. Lehajtotta a biztonsági korlátot, majd megérkezett a hegyállomáshoz. Ott pánikba esett és nem sikerült időben felemelnie a biztonsági korlátot, csak akkor, amikor a lift már megfordult és elindult az ellenkező irányba.

Útban a segítség a bajbajutott fiúnak
Útban a segítség a bajbajutott fiúnak
Az édesanya felháborodása szerint a hegyállomásnál dolgozó liftkezelő a füle botját sem mozgatta, semmit sem csinált, hogy segítsen a gyermeknek. A lift később megállt, az erős szélben és hidegben bepánikolt fiúval, aki egyik kezével a lift ülésébe kapaszkodva 12 méter magasan lógott a levegőben. Túl sok esély nem látszott a helyzet megoldására, a liftet csak előre lehetett járatni, vissza irányba nem.

Természetesen mindenki felfigyelt a liften lógó kisfiúra, így a szomszédos liftnél dolgozó liftkezelő, Amman is, aki a harmadik munkanapját töltötte a síterepen. Amman először leállította a saját liftjét, majd átrohant a kisfiúhoz. Felmászott a liftoszlopra, majd tornászokhoz hasonló mutatvánnyal, puszta kézzel, kesztyű nélkül a drótkötélbe kapaszkodva lemászott a 10 méterre megakadt kisfiúhoz. Végül sikerült a fiút visszahúznia és visszaültetnie a székbe.

Közben a fiú alatt összegyűlt emberek is segítettek a 25 km/órás szélben és hidegben himbálózó fiúnak. A földről segítettek neki elmagyarázni, hogyan szabaduljon meg síléceitől, próbálták biztatni és tartották benne a lelket, amíg megérkezett a segítség.

A kaland szerencsésen véget ért, a kisfiú épségben megúszta, Amman hős lett, az édesanya pedig a fenti petíciót fogalmazta meg az eset után, amelyben erősen kritizálja a síterep hozzáállását.

KOMMENTEK
TKata | 2013.01.31. 10:12
Az biztos, hogy a pánik a legrosszabb tanácsadó. Ha már valakinek nem sikerül időben felkészülni a kiszállásra, jobb ha visszaül és nyugton marad, minthogy elkezdjen kapkodni.
százas | 2013.01.31. 16:29
És hol volt a mutter a petíció előtt?????????????
Seffer | 2013.01.31. 18:09
Egyértelműen az anya a hibás. A liftkezelőtől nem várható el ilyen akrobata mutatvány (biztosan nics a munkaköri leírásában). Amman egy hős. A gyereknek szerencséje volt. Műszakilag biztosa megoldható, hogy adott esetben visszafelé is menjen a dórtkötél, hiszen ez a 3. évezred, még a közel-keleten is.
hapciii | 2013.01.31. 22:43
Seffer ne viccelj már! Hiába a 3.évezred, ha nem úgy építették meg azt a liftet, hogy visszafele is képes legyen hajtani a villanymotor. Megjegyzem, igen, többször találkoztam Ausztriában olyannal, hogy leállt majd néhány métert hátramenetben ment valamiért, Gerlitzenen konkrétan emlékszem a 6km-es pálya liftjére.
A hozzászólásod első felével természetesen egyetértek.
Yules | 2013.02.01. 19:39
Valószínűleg megoldható lett volna, hogy hátrafele menjen, két fázist meg kell cserélni. De ez idő, mert nem ül a kezelőfülkében villanyszerelő. Ez már késő lett volna.

Egyértelmű, hogy a szülőé a felelősség.
Javítsatok ki ha nem így van, de én úgy látom az a trend, hogy egyre fiatalabbak ülnek fel egyedül, őrizetlenül a felvonókra...

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.