Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Beköszöntött a korai tél a Magas-Tátra környékén

2015.10.12. Bata Attila

Októberhez képest elég jelentős havazás érte el Szlovákia északi részét hétfő reggel. Sok helyen rekordok dőltek meg, ilyen korán még nem mértek összefüggő hótakarót. A Magas-Tátrában kb. 20 cm hó hullott ma reggelig, azonban a havazásnak van még utánpótlása holnap reggelig.
A szlovák meteorológusok előrejelzése nagyjából találkozott a valósággal. A mára jelzett havazás megérkezett, a településeken 2-10 cm havat mértek, a hegyekben ennél többet.

Chopok-Jasna
Chopok-Jasna
A SHMÚ adatai szerint ma reggelre a magas-tátrai Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso, 1754 m) mellett 20 cm hó hullott, ez a legvastagabb réteg az országban. A Tátra környékénél maradva, az alábbi értékeket mérték ma reggel: Podbanské (12 cm), Csorba-tó /Štrbské Pleso (9 cm), Poprad (8 cm), Chopok (8 cm), Javorina (6 cm), Lomnici-csúcs / Lomnický štít (6 cm).

Késmárk (Kežmarok, 627 m) Kép: http://poprad.korzar.sme.sk
Késmárk (Kežmarok, 627 m) Kép: http://poprad.korzar.sme.sk
Az alacsonyabban fekvő települések közül szintén összefüggő havat mértek az alábbi helyeken: Palocsa / Plaveč (501 m - 11 cm), Telgárt (901 m - 5 cm), Podolín / Podolínec (565 m - 4 cm), Svedlér / Švedlár (481 m - 2 cm), Bártfa / Bardejov (323 m - 2 cm), Szepesolaszi / Spišské Vlachy (395 m -2 cm).

Erre ébredtek a poprádiak ma reggel
Bártfán és Svedléren még sosem hullott le ilyen korán annyi hó, hogy összefüggően meg is maradjon egy ideig. A Poprádon ma reggel mért 8 centiméternél 1951 óta nem mértek többet októberben.

A havazás ma is folytatódott, holnap reggelig akár hasonló mennyiségű hó is hullhat még a szlovák hegyekben. 
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.