Menü ≡

Beköszöntött a tél az Alpokban és a Tátrában

2013.09.17. | Szerző: Bata Attila
Újabb szeptemberi havazás kezdődött ma hajnalban az Alpokban. A szezon eddigi legerősebb és legcsapadékosabb hidegbetörése már 1100 méter felett is havazást hozott, és nemcsak a gleccsereken maradt meg az összefüggő hóréteg, hanem 1500 méter felett is fehérlenek a hegyek.
h i r d e t é s
Ausztriában reggel 8-ig 28 cm friss hó hullott a Sonnblick mérőállomáson (3105 m), ahol azóta is kisebb-nagyon intenzitással havazik. A stájer Tauplitz/ Bad Mitterndorf terepre érkezett ma reggeli 10 cm hó sem mondható megszokottnak. A Ski amadé területén is körülbelül 10 cm hullott, és egészen a völgyekig leért a havazás.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Svájc sem maradt ki a havazásból, itt a 3000 méter feletti részeken 30 cm friss hó hullott. A Szent-Bernát-hágónál 16 cm hó esett, számos hegyi átkelőt le kellett zárni ideiglenesen a havazás miatt.

Franciaországban is sok helyre most érkezett meg az első havazás. Savoie régióban 2000 méter felett 15 cm hó hullott. A híres Col de l'Iseran panoráma utat elővigyázatosságból le kellett zárni a havazás miatt.

Kisebb mértékben, de havazott a szlovén hegyekben is. Kredaricán (Júliai-Alpok) 5 cm hó hullott, de számos kisebb és alacsonyabban fekvő szlovén síterep webkamerája is fehér tájat mutatott reggel. Szintén havazott a közeli Horvátországban, itt a legmagasabban telepített mérőállomáson (Zavizan) mértek havat.

Szlovákia sem maradt ki a havazásból, kisebb mennyiség hullott a Magas-Tátra tetején. Chopokon még kedd délután is hatalmas szél hordta a havat, az alacsonyabb részeken is havazott. Szintén megkapta az idei első havazását Vratna, ahol hóval borított asztalokat mutatnak a webkamerák.

Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó terepcsoportok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »