Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bringás robogás a gleccseren

2011.03.25. Árvay Sándor

Bringás robogás a gleccseren A nyolcvanas évek híres csapata, George Michael és Andrew Ridgeley, azaz a Wham! UK néven ismert duó e csodálatos téli környezetben forgatta a Last Christmas című dal videoklipjét. A svájci mesefalu, Saas-Fee most éppen azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy mountain-bike versenyt rendez a jeges-havas lejtőkön.
Svájc déli határvidékén az Alpok gyöngyszemének nevezett Saas-Fee síparadicsom 1800 és 3600 méter tengerszint feletti magasságban terül el. Megközelítése legegyszerűbben a Genfi-tó menti Montreux városa felől, a 9-es úton lehetséges, Sion, majd Visp irányából. Magasságának köszönhetően rendkívül hóbiztos síközpont, s nem mellékesen: autómentes üdülőhely. A sícentrumhoz 24 felvonó és 100 km-es pályarendszer tartozik. A szezon novemberben kezdődik és május elejéig tart, azonban a Fee gleccseren egész évben lehetőség nyílik síelésre és snowboardozásra. Calgary (1988) olimpiai bajnoka, a négyszeres összetett Világkupa-nyertes Pirmin Zurbriggen is e környékről származik, s szülőfalujában, Saas-Almagellben jól menő wellness szállodát üzemeltet. Talán az sem meglepő, hogy a szomszédos Saas-Fee polgármestere, Felix Zurbriggen szintén rokon, s ugyancsak nagy barátja a síelésnek. E vidéken ugyanis minden a havas sportokról szól.

Az Alpin Express kabinos felvonó a gleccserig visz fel , innen a világ legmagasabb földalatti vasútja, a Metro Alpin robog tovább. A hegycsúcson található egy másik világrekord, a földkerekség legmagasabban fekvő forgó étterme, melyből lenyűgöző kilátás tárul a környező négyezres hegyekre. Saas Fee harmadik fő büszkesége a világ legnagyobb jégpavilonja, amely a gleccser belső világát tárja fel a látogatóknak. A gleccseren minden nehézségű lejtő megtalálható. A leghosszabb pálya 14 km-es és 1778 méter szintkülönbségű!

Nos, ebben a környezetben rendezik szombaton a hagyományos bringás robogást. A start a Metro Alpin végállomásán, 3500 méteres magasságban. Hét kilométeres távon ereszkednek majd a mélybe a vállalkozó kedvű hólovagok, akik egyáltalán nem veszélymentes száguldásuk után a tenger szintje felett 1800 méteren fekvő falucska központjában kijelölt célnál fejezik be az adrenalin-növelő gleccserbringázást. Minden évben sokan próbálkoznak a speciális előkészített mountain-bike kerékpárok nyergében maradni, ami nem egyszerű, hiszen hol a hóba mélyed, hol istentelenül csúszik, s adódik, hogy lábbal kell segíteni a haladást, máskor meg 120-as tempóval süvítenek a mélybe...
Hatvan svájci frank nevezési díj ellenében bárki kipróbálhatja!

Vasárnapra is marad látványosság: a Saas völgyének öt falucskája immár hagyományosnak mondható havas ünnepséget szervez, melynek érdekessége, hogy a települések minden "hadra fogható", azaz lábára lécet csatolni tudó polgára, a legkisebbtől az veteránig mindenki részt vesz a hódeszkások és lesiklók számára összesen húsz kategóriában meghirdetett versenyek valamelyikén.

Egy héttel később, április 1-jén és 2-án viszont már a profikat várják egész Európából a négy versenyből álló Super Vier svájci gleccser-versenysorozat záró futamára.
KOMMENTEK
vmate | 2011.03.25. 12:18
barmok
D6 | 2011.03.25. 17:20
Gyerekek ezt nyáron! Télen inkább síeljetek!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.