Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Brazília: a nyári olimpia végére megérkezett a havazás

2016.08.23. Bata Attila

Aki látta a riói nyári olimpia záró ünnepségét, annak feltűnhetett a barátságtalan, szeles és esős időjárás. Az olimpia utolsó napjára megérkezett a hidegfront, amely a Riótól délebbre található magasabb helyeken havazást is hozott.
Brazília nem a hatalmas havazásairól ismert. Havazásra leginkább a három déli államban (Rio Grande do Sul, Santa Catarina, és Paraná) van a legnagyobb esély. Most Santa Catarina állam 1400 méter feletti területei kaptak egy kis havat. Ez a három állam összesen 23 ezer négyzetkilométer területen terül el a kb. 8,5 millió négyzetkilométernyi országban. Ebből is látható, hogy az átlag brazilnak milyen ritkán van esélyre, hogy havat lásson. Nem csoda, hogy a következő téli olimpiára Nagy-Britanniában készülő brazil bobosok még nem is láttak havat.

Az olimpiai játékok színhelyétől kb. 1200 kilométerre délre található régió egy "szerencsés" helyzetnek köszönhette a mostani havazást. A délről érkező hideg levegő találkozott az óceán felől érkező nedves légtömegekkel és megérkezett az idei első havazás. Nem kell méteres hóra gondolni, a legvastagabb helyeken 5-7 centimétert mértek.

Itt ilyenkor "tél" van, de legutóbb május végén és június elején csökkent fagypont köré a hőmérséklet, azóta csak most hűlt le újra a levegő nulla fok alá - a helyi meteorológusok szerint.

A havazásnak a turisták örültek a legjobban. A környék 6000 vendégágyának 95%-át kivették, és azonnal kihasználták a Brazíliában ritkaságnak számító havazást. Autóba ültek, megkeresték a havas helyeket és posztolták a képeket és videókat a világhálóra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.