Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Száguldásért 90 euróra büntettek a pályarendőrök

2011.02.15. Bata Attila

Száguldásért 90 euróra büntettek a pályarendőrök A következő eset ékes példája annak, hogy nem csak városi legenda, hanem tényleg vannak pályarendőrök és tényleg büntetik a gyorshajtókat a pályán. Egy osztrák síelőt az olaszországi Monte Lussari síterepén "száguldásért" - illetékkel együtt - 90 euróra büntettek egy esti síelésnél.
A szigorúbb olasz szabályoknak legutóbb egy karintiai síelő esett áldozatául. A 47 éves osztrák síelő a Tarvisio melletti Monte Lussari síterepén síelt, amikor megbüntették gyorshajtásért. Összesen 83 eurót + 7,75 euro illetéket (összesen kb. 25 000 Ft) volt kénytelen befizetni egy késő esti síelés után.

Az osztrák elég felháborodva vette tudomásul a büntetést, amelyet igazságtalannak érzett. Esti síelésen vett részt 20 és 23 óra között, amikor 22:20-kor az utolsó csúszásához készülődött. Elmondása szerint szétnézett a pályán, amely üres volt abban az időpontban, ezért senki testi épségét sem veszélyeztette. A lassításra felszólító jelzéseknél pedig - elmondása szerint - lelassított.

Amikor leérkezett egy másik síelő lépett hozzá, aki megpróbálta elvenni a síléceit, majd felháborodása után igazolványt kért tőle, és közölte vele, hogy gyorsan síelt. Az illető igazolta magát, mint helyi pályarendőr és az irodába kísérte az osztrákot, ahol számítógépen megmutatták neki a mérőműszer által rögzített adatokat. Az osztrákkal aláírattak egy papírt, hogy tudomásul veszi a vétségét, és a büntetést 60 napon belül befizeti.

A pályarendőrök elmondása szerint az esti síelések fokozottan balesetveszélyesek. Azon az estén 380-an síeltek a síterepen, és az osztrák gyors síelése veszélyt jelentett a többiekre. A rendőrök szerint a lassításra felszólító sárga jelzéseknél nem elég kicsit visszavenni a tempóból, hanem ott szinte állóhelyzetre kell lelassítani.
KOMMENTEK
PEDRO | 2011.02.15. 12:12
Érdekelne a müszerek által mért adat.
hzgyik | 2011.02.15. 12:31
Ki van táblázva a sebességkorlátozás? Külső sávban
70, majd 90 és 120, utánfutóval 110, vagy szubjektív, hogy mi a gyors? Nem egyértelmű a bírságolás.
Bata Attila | 2011.02.15. 13:00
ahogy látom a vita azon megy, hogy ahol nagy sárga táblán, nagy betűkkel ki van írva, hogy SLOW + egyéb nyelveken, ott mennyire kell lassítani. Ebből három rész is volt ezen a pályán.

Megint érdekes kérdés, ha nincs ott senki más, akkor is betartjuk a szabályokat? (ez költői volt :))

Tipikus példa kereszteződéseknél, hiába van kitéve a figyelmeztetés, sokan anélkül, hogy szétnéznének, lassítanának, izomból becsúsznak a másik pályára
hzgyik | 2011.02.15. 13:44
Rendben, ott a tábla. Ám, ha jól uralod a lécet,
jobban kontrolálod a terepet és a "tereptárgyakat" is. És még ha több "slowerővel" is bírsz. Ennek ellenére komolyan figyelembe kell venni a jelzést, mert a
90 EUR is húzós, pláne, ha balasetet okozol.
Szecsi | 2011.02.15. 13:58
Olaszoknál szeretnek büntetni a pályarendőrök, Tonáléban 40 euró volt a sítalpas gyorshajtás, tényleg üres pályán, lassításra felszólító jelzés nélkül...
zsoca92 | 2011.02.15. 15:29
szerintem a bénákkal sokkal több gond van , mint azokkal akik valóban tudnak sielni! sella nevea -án voltunk február elején sielni, és engem is megakartak büntetni ugyanigy 90 euróért mert gyorsan mentem, ráadásul olyan pályán aminek a vége nem hogy lejt hanem emelkedik! vicc az egész! foglalkozzanak másokkal
bence84 | 2011.02.15. 15:59
Kezdő vagyok, most voltam 1 hetet síelni, és minden egyes kereszteződésnél megálltam, megadtam az elsőbbséget, a lassú jeleknél az eleve lassú kezdő tempómból is visszavettem. Nem esett nehezemre, régóta hozzá vagyok szokva a kreszhez, mivel sokat bicajozok és még jogsim is van. Az viszont érdekelne, hogy mennyi a gyorshajtás határa és hogy tudom magamnak mérni, ha nem akarok GPS-t vinni karra rögzítve... Ha már sporttársaink viselkedéséről van szó, bennem az őrült snowboardosok keltenek néha halálfélelmet :)
minerel | 2011.02.15. 19:18
látom a Taljánoknál sem ép normálisabbak a rendőrök mint nálunk....
Mi van akkor ha nem fizetek...Mi alapján büntet? hasra ütésre? Vajon mennyire törvényes?
Van sebesség meghatározás vagy megvan adva, hogy a slow-nál hány g-vel kell lassítani?
Kicsit túljátszotta magát a fakabát.
kovacspeter.ski | 2011.02.15. 20:28
Egészen biztos a pálya rendőrnek van igaza!
Nagy Péter /Bundi/ | 2011.02.15. 20:56
Szerintem ne vegyük egy kalap alá a magyar rendőröket az olaszokkal.
Még egyszer sem láttam olyat, hogy szórakozásból bűntettek volna!
Nagy Péter /Bundi/ | 2011.02.15. 21:04
Még annyit hozzá, mivel ténylegesen rendőrök és csendőrök, akár le is csukathat. Ha nem fizetsz simán elveszi a felszerelésed és ha ki akarod váltani csak ki kell fizetned a bűntetetést, ami akkor már biztosan több lesz.
vasssy | 2011.02.15. 21:13
Tegyük fel, hogy van konkrét meghatározott sebességhatár, pl. "SLOW" táblánál 6, azon kívül 73km/h. Honnan tudom mennyivel megyek, ha nem kötelező sebességmérőt használnom és kirakva sincs? Ez így tényleg nagyon szubjektív.
Egyébként meg kovacspeter.ski-nek van igaza, illetve a pályarendőrnek. :-)
Ja, meg az a történet jutott eszembe (valahol olvastam), amikor egy konferencián/vagy versenyen az USA-ban beszélget a magyar rendőr egy sheriffel és a sebességmérésről van szó. Sheriff meséli, hogy ha úgy érzi valaki gyorsan megy, felveszi a tempóját, megnézi mennyivel megy, eléáll, megállítja és a látottak alapján megbünteti. De hogyan bizonyítod, hogy mennyivel ment? - kérdezi a magyar. Hát a kilométeróra alapján - hangzik a válasz. Na jó,de mivel bizonyítod, hogy tényleg annyival ment? Nem értem a kérdést, mondom, hogy látom mennyivel ment, megmondom neki, ő meg fizet. Jó, jó, de mivel bizonyítod? A sheriff értetlenül a tolmácsra néz és azt mondja: Nem értem. Lefordítottátok neki, hogy én vagyok a sheriff?
Ha nincs senki a pályán és belátható a terep, sajnos én sem lassítok le a sárga táblánál...
minerel | 2011.02.15. 22:06
Itthon büntetnek szórakozásból és ezek szerint kint is mert semmi nincs a kezükben ami alapján büntetnek tehát mindezt hasra ütés szerűen teszik ami egyenlő a "szórakozással"
vmate | 2011.02.15. 22:27
Legyen Körforgalom!!
vasssy | 2011.02.15. 23:19
@vmate: :-D
beee | 2011.02.16. 08:04
kíváncsi lennék, elkezdik-e valaha büntetni a pálya közepén ücsörgést... :)
zol1 | 2011.02.16. 09:12
Na, a digókhoz sem megyek ezután síelni...
docker | 2011.02.16. 12:38
A hülye zsaruk már a sípályán sem hagyják békén az embert... Majd még bevezetik a rendszámot, és lézereznek,fényképeznek meg videóznak is...

beee-nek nagyon igaza van!
ktoni | 2011.02.16. 17:30
Nagyon helyes. Múltkor is egy őrült nyomorékká tört egy idősebb hölgyet aki a pálya szélén állt.
nkpolip | 2011.02.16. 17:30
elveszi a felszerelésem??? Azt szeretném én látni. Nyakonhuznám kétszer a léccel az biztos, aztán utána már lenne indoka:D
Amúgy nekem inkább átverésnek hangzik az egész.
Csoki | 2011.02.16. 20:06
Az idősebb hölgyet természetesen sajnálom, de nem kerülhető el egy síbaleset sem ezzel a marhasággal.
Én spec azért imádom a síelést, mert a legszabadabban azt teszek amit akarok. (természetesen, mivel humanoidnak érzem magam mindezt úgy, hogy másoknak ne ártsak)
Könyörgöm, arra is szabály lesz, hogy fiúk csak állva pisilhetnek?
BananaJoe | 2011.02.16. 20:25
Azt hiszem ha elterjed ez a rendszer, befejezem a síelést. Nem azért megyek síelni hogy hol mennyivel menjek. Persze vannak ésszerű határok - pl hogy a sífelvonónál ne az utolsó 10 méteren akarjunk lassítani 90-ről... de nem erről beszélek.
Ha üres a pálya, vagy alig vannak rajta akkor had mehessek már annyival és úgy ahogy akarok. Sokkal veszélyesebbnek tartom a még tanuló/kezdő síelőket akik bizonytalankodnak a piros pályán a letörésnél, vagy azokat akik tartani akarják velünk a tempót de bizonytalanok is, nem is tudnak úgy síelni és valami habléc van alattuk. (Ne adj isten hóekében nyomják)
merida | 2011.02.16. 21:16
Velem is hasonló történt Bukovelben (Ukrajna) :)
Állok sorban csúszás után és a gép kiírta, hogy a kártyám blokkolva van, próbálkoztam újra megint. Majd jött a síliftes és nagy erővel magyarázott ukránul :) amiből egy szót sem értettem. Lefordították nekem, hogy "megsértettem a pályát" hűűűűűűűű :D
Másnap sikerült megtudni (szépen bele vezetve a nagykönyvbe) hogy a 2A pályán gyorsan mentem. Mihez képest?
Állítólag egy biztonságinak meg kellett volna állítania hogy figyelmeztessen, persze nem tette meg senki amúgy sem értettem volna mit akar. Bukovelben figyelmeztető jel nincs amúgy sem divat ott a pályán a táblázás, zászlózás, hogy pl. kereszteződés jön.
Elgondolkodtató!!
Honnan tudják a bérlet számát ha letiltották és nem állítottak meg?
A nagy testvér figyel minket. Lassan a csúszással!
h69 | 2011.02.16. 21:56
Olaszoknal engem is befogtak ilyen palyarendorok, mert versenyeztunk GPSel a fejunkon a haverokkal es a palya aljaban neztuk a GPSen rogzitett maximalis sebessegunket. Erre persze felfigyeltek es odajottek, mi meg nagy naivan meg is mutattuk nekik. A sebesseg 115-121 km/h volt mindenkinek.....hosszas dumalas utan megusztuk figyelmeztetessel, mert nappal volt, jo latasi viszonyok es kevesen voltak a palyan...
B72 | 2011.02.17. 10:58
Az a baj, hogy a mai síelők nagy része nem érzi a határait, nem méri fel milyen gyorsan ésszerű menni egy adott pályaszakaszon.
Elmúlt hétvégén Chopok északin síeltünk kis gyerekekkel. Velük természetesen a kezdő pályákra mentünk, gyerkőcökön bukósisakkal. Mondhatom, hogy így is életveszélyben voltak még a kék pályákon is, és nem a mi felelőtlenségünk miatt. Hanem azért, mert állat módon síel a síelők nagy része, 0 sítudással.
Én voltam a fenti pályákon is, ahol a korábbi vacak esős idő, és a megérkezett fagy miatt borzalmasan kemény, jeges viszonyok voltak. Itt a síelők felelőtlensége miatt életveszélyes helyzeteket láttam, (nekem sikerült elkerülni).
Az a baj, hogy azt hiszik akkor síelnek jól, ha száguldoznak, csak nem mérik fel hogyan tudnának megállni. Régen nem volt probléma, nem kezelték a pályákat, nem lehetett így száguldozni, csak a sítudás függvényében. Ha elestél megütötted magad. Most mindenki száguldozik, és ha neked jönnek meg is halhatsz. Ezt jó lenne korlátozni, de nem tudom mi a jó megoldás.
B72 | 2011.02.17. 11:15
Az előzőhöz hozzáteszem, hogy rengetegen voltak a Chopokon, olyan érzés volt mint egy autópályán csúcsforgalomban. Azt mondom, hogy ilyenkor indokolt valamiféle ellenőrzés, ha nincs önkontroll.
zjuhasz | 2011.02.18. 11:23
Engem Val di Fassa-n büntettek meg 30 Eurora a felvonó aljában, 2004-ben. Kérdeztem, hogy mégis mennyivel mentem, de azt mondta, nem számszerűleg mentem gyorsan, hanem hogy nem kanyarogtam. (valóban tojásban mentem majdnem végig a pályán) Ha nem fizetek, a bérletem vette volna el. 3 év múlva ismét voltunk ott, a pályarendőrök ugyanazon a helyen álltak...
cazador | 2011.05.06. 15:06
az agyatlanság és legalizált rablás begyűrűzött a sípályákra is - "police" formájában...
keresztkérdés az alacsony IQ talján police egyedeknek:
van a síelőn sebességmérő műszer, amivel saját sebességét mérheti és ezáltal menet közben kontrollálhatja, ÉS kitalálhatja mit is vélelmeznek "lassú",
illetve már büntethetően "gyors"-nak?

Mikor fogják megbüntetni a pálya közepén álldogálókat, ücsörgőket? Az autópálya közepén sem lehet megállni piknikezni, hanem csak az arra kijelölt parkolókban ...

Amíg nincsenek egyértelműen rögzített szabályok és mindkét oldalon műszerek (mint az autónál), addig a talján sí-police-ok egyszerűen lerabolták ezt a szerencsétlen síelőt, tehát ők követtek el
bűncselekményt!

Félre értés NE essék!
Valóban szükség lett a pályákon agyatlanul száguldozók, cserbenhagyásos balesetet okozók erőteljes megregulázására, de ennek NEM ez a módja. Ezen csak röhögni lehet és komolytalanná válnak (eddig is azok voltak) a pályarendőrök.
borz000 | 2012.12.13. 09:12
Kleine Scheidegg-en voltam nemreg,ott van egy "slow down" felirat ket palya keresztezodese elott. Ha lassitassz csak egy kicsit is, akkor garantaltan setalnod kell fel a dombra. De azert jo tudni ezt a szabalyt, nem tudtam rola hogy ennyire komolyan veszik.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.