Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Idén elkészül a legnagyobb francia víztározó

2010.12.11. Bata Attila

Idén elkészül a legnagyobb francia víztározó A két országon (Svájc és Franciaország) keresztül átívelő, 650 kilométernyi sípályával büszkélkedő, többé-kevésbé összekötött Portes du Soleil megarendszer egyik kissé eldugott, de csodás síterepén, Châtel-en épül meg a Franciaország legnagyobb mesterséges víztározója.
Châtel kissé kiesik a nagy rendszer fő áramlatából, inkább a családosok kedvelik és azok, akik Franciaországban is inkább egy elbűvölő kis faluban szeretnének pihenni, a szokásos tömegszállásos intézmények helyett. Az előző években új liftek épültek, az idén pedig itt épül az ország legnagyobb víztározója, amelyet egy síterep szolgálatára építettek.

A munkálatokat tavaly nyáron kezdték meg és valamikor idén tavasszal is folytatták. Egy gát megépítésével egy 130 millió liter víz tárolására alkalmas tó jött létre, amelynek a felszíne 25 000 négyzetméter. Bár még az építkezés és a tározó feltöltése nem fejeződött be, a tervek szerint - szükség esetén - már az idei szezontól innen táplálnák a hóágyúkat.

A tározó mellé egy megújult hókészítő rendszert is kiépítettek, amely a hivatalos tájékoztatás szerint igazán környezetbarát lesz, hiszen csak víz és levegő felhasználásával gyártják majd a havat, mindenféle kémiai segédanyagok hozzáadása nélkül. Az új rendszer teljes kapacitással óránként akár 3200 négyzetméteres területet tud majd behavazni.

A korszerűsített rendszeren kívül újabb hóágyúkkal is büszkélkedhet a síterep. Húsz darab új ágyút telepítenek a Rennes és Blattins pályák mellé. Ezzel együtt az apró síterep már 200 hóágyúval vág neki a 2010/11-es szezonnak, de a tervek szerint egy év múlva további 50 új hóágyút fognak vásárolni.

Síelés a környék pályáin, Chatel (F) és Torgon (CH)
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.