Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Decemberi hórekord Ausztriában, de még nincs vége!

2010.12.12. Bata Attila

Decemberi hórekord Ausztriában, de még nincs vége! A meteorológiai intézet szerint majdnem harminc éve nem esett ennyi hó december közepéig mint az idén, szinte egész Ausztriát vastag hótakaró borítja. Meteorológusok szerint egyre valószínűbb, hogy fehér lesz a karácsony az ország számos részén.
Szombat reggel brutális havazás borította be Ausztria nyugati részét, tekintélyes mennyiségű friss havat hozott újra a síterepekre, de ezzel együtt nagyon komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben. A legtöbb havat és a legtöbb balesetet Tirolból jelentették, Itt egy nap alatt körülbelül 50 cm friss hó hullott, de havazott Salzburg tartományban is, ahol 30-40 cm friss hó okozott zavarokat a közlekedésben, a Saalbachba vezető B311-es utat Weißbach (Lofer) és Saalfelden között lavinaveszély miatt már délelőtt le kellett zárni.

A most lehullott hóval együtt már a többszörösét kapták az osztrákok a szokásos december elejei átlagnak. A meteorológiai intézet szerint harminc éve nem volt rá példa, hogy ennyi hó essen egyszerre az egész ország területén. Arra még emlékezhetünk, hogy az utóbbi öt évben kétszer is méteres hómennyiséggel kezdődött a szezon Karintiában, de most az egész ország egységesen vastag hótakaró alá került.
Behavazott autó Saalbach-ban ma reggel
Behavazott autó Saalbach-ban ma reggel

Még Bécsben is havazott szombat reggel, igaz délután már esőbe váltott át a havazás, de a korábban lehullott hó még megmaradt. A hozzánk közeli alsó-ausztriai hegyekben is körülbelül 25 cm hó hullott szombaton. A nap folyamán számos balesetről érkezett jelentés az egész országból, fennakadások alakultak ki a közlekedésben, a nap végére a kötelezően csak hólánccal járható országutak száma már majdnem húszra emelkedett.

Decemberi rekord ide vagy oda, a havazás továbbra is folytatódik a következő napokban. Az Osztrák-Alpok északi oldalán további félméteres friss hó várható még, amelyből még Hochkar környékére is juthat valamennyi, de jelentősebb mennyiségre továbbra is a nyugati régiókban kell számítani.

A meteorológiai intézet (ZAMG) szerint a következő hét elején komoly hidegre kell számítani, és jó hír a romantikus lelkűeknek, hogy a egyre biztosabb, hogy a karácsony is fehér lesz Ausztriában, legalább is az Osztrák-Alpok északi oldalán erre már nagyon komoly az esély.
KOMMENTEK
nagyzoli | 2010.12.13. 08:55
Jó nekik, az a kevés, ami itt esik, el is olvad...

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.