Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Dél-nyugatról hatalmas havazás indult el az Alpokban

2014.11.05. Bata Attila

Kedd reggel óta havazik a Nyugati-Alpokban. Az átvonuló front főleg az Alpok déli oldalán hoz rengeteg havat, kedd késő estig már egy méter hó is lehullott a legszerencsésebb helyeken. A havazás terjed kelet felé, Svájc és Olaszország után a magasabban fekvő osztrák részekre is elér majd.
Dél-Franciaországot az árvíz sújtja, egy nap alatt több helyen is 300 mm eső esett, komoly áradásokat okozva az alacsonyabb részeken. A magasabban fekvő településeken 15-25 centiméter hó hullott, a hegyekben 2500 méter felett pedig tegnap késő estig 50 centiméternél tartottak. Az észak-francia hegyek felső részén kevesebb hullott, itt kb. 20 centiméterrel lehet számolni.

Saint Veran (F)
Saint Veran (F)
A svájci előrejelzések szerint a déli oldalon kedd estig 30-50 cm havat mértek átlagosan. Szerdán itt még intenzívebb havazásra kell számítani, további 80-100 cm havat várnak. Az északi oldal sem jár rosszul, ide valamivel kevesebbet, 40-60 cm havat jeleznek előre.

Tuktu Menedékház, Plan Maison, Cervinia (Kép: Francesco Marcosano, üzemeltető)
Tuktu Menedékház, Plan Maison, Cervinia (Kép: Francesco Marcosano, üzemeltető)
Olaszországban szerda lehet a kritikus nap. Tegnap éjfélre a Cervinia feletti Tuktu menedékház (2500 méter) 1 méter friss hóról számolt be, és továbbra is havazik. Az idén először havazott például Sestriere síterepén, kedd este 20 centiméternél tartottak. A mai nagyobb hullámmal együtt a síterepeken a fél méter, az ennél is magasabb hegyekben pedig méteres hó eshet csütörtök reggelig.

VARS la Foret Blanche (F)
VARS la Foret Blanche (F)
Ausztriában ma lezajlott az előjáték, viharos erejű szél fújt egész nap, sok helyen le kellett állítani a lifteket is a síterepeken. A csúcsot este mérték, a tiroli Patscherkofel síterepén 182 km/órás széllökés sepert végig a környéken. A nyugat-ausztriai és a salzburgi hegyekben nagyon sok helyen mértek 120-150 km/órás széllökéseket. A vihar az alacsonyabb részeket is elérte, Alsó-Ausztriából 70-80 km/órás széllökéseket mértek.

A hóvihar Ausztria felé is közelít. Most úgy néz ki, hogy délről és nyugatról is érkeznek majd hófelhők. Délen 2000 méter felett, nyugaton alacsonyabban alakulhat a hóhatár. 
KOMMENTEK
Stani | 2014.11.05. 07:32
Salzburgban holnaptól 700 méterig lehavazhat !

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.