Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatalmas havazás Dél-Amerikában

2011.08.08. Stánicz Balázs

Hatalmas havazás Dél-Amerikában Míg az európai hegyekben a nyár honol és kedvenc sípályáinkat békésen legelésző tehenek népes serege foglalja el, addig a déli féltekén javában tart a tél, nem is akárhogyan.
Az Andok síterepeire - ahogy az utóbbi években már számtalanszor előfordult - a "semmiből" jött a tél; június elején az indián nyarat az egyik hétről a másikra váltotta fel a hidegebb évszak. A tomboló hóviharok néhány nap leforgása alatt fehérré varázsoltak Chile és Argentína hegyvidékét.

Az ottani síparadicsomok többsége az idén sem panaszkodhat: hó van bőven és a vendégekből sincs hiány, ráadásul az utóbbi években folyamatosan nő a brazil és észak-amerikai síelők száma; úgy tűnik a marketingesek és az ideális hóviszonyok együttes munkája megtette a hatását. Az utolsó nagyobb havazás a déli részeken július végén, míg az északabbi terepeken néhány nappal ezelőtt söpört végig, egyes települések valósággal elsüllyednek a hóban. A chilei főváros, Santiago de Chilétől 500 kilométerre délre fekvő Nevados de Chillán (korábban Termas de Chillán) síparadicsomában 15 éve nem esett ennyi hó: három méter friss hó fedi a lejtőket. Érdekesség, hogy a chilei és bolíviai határvidéken elterülő Atacama sivatagban is hullott a fehér pelyhes, ott ahol nem csak a hó, hanem az eső is ritka vendég; volt olyan időszak, hogy egyes részein 40 évig nem esett csapadék, a terület közel ötvenszer szárazabb, mint a kaliforniai Halál-völgy (Death Valley).

S végül egy jó hír Bolíviából, a Föld legmagasabban elterülő síterepe néhány év után idén ismét kinyitotta kapuit. A La Paztól 40 kilométerre fekvő Chacaltayan 60 cm friss hóban síelhetnek az érdeklődök. Azért oxigént vigyünk magunkkal, mivel a sípálya 5500 méter körüli magasságban található.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.