Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Remek hóviszonyok Ausztráliában és Új-Zélandon

2009.06.16. Stánicz Balázs

Remek hóviszonyok Ausztráliában és Új-Zélandon Méteres hóval nyitottak az új-zélandi síparadicsomok, ahol már májusban is lehetett síelni. Ausztráliában a júniusi szezonkezdésre érkezett meg a fehér molekula, mindez igazi téli hőmérsékletekkel, így a hóágyúk is dübörögnek.
Kitűnő hóviszonyokkal kezdték a szezont az ausztrál és az új-zélandi terepek. Különösen kimagaslik Új-Zéland, ahol régóta nem volt ilyen hűvös és csapadékos a május. Ennek köszönhetően már májusban hatalmas hó borította az ottani hegyeket, több helyütt közel két méter friss hó esett. Az Északi szigeten fekvő Taranaki ki is használta a korán jött havat, és május közepén kinyitott, így ez a síterep volt az első, ahol lehetett síelni az országban, sőt az egész Déli féltekén.

Május végén a Déli szigeten található Mt Hutt lejtőin is elkezdődött a síélet, itt májusban 170 cm-t mutattak a hómércék. Június 12-én nyitotta meg kapuit Coronet Peak és Remarkables. A többi új-zélandi síterep sok hó ide vagy oda a hagyományokat követve június végétől, illetve július elejétől üzemel.

Perisher Blue június 12-én:



A „szomszédos” Ausztráliában szezonkezdésre megérkeztek a hófelhők és a mínuszok, így a hóágyúk is éjt nappallá téve dolgoznak, hogy minél fehérebbé varázsolják a lejtőket. Már múlt héten lehetett síelni az ország legnagyobb síparadicsomában, Perisher Bluen, de Hotham is kinyitott. A többi helyi síközpontban az elkövetkezendő napokban fog rajtolni az idei szezon.

Kevésbé örömteli hírek érkeznek az Andokból, a chilei és argentin síterepeken még az aranyló ősz az úr. Ráadásul az enyhe hőmérsékletek végett még hóágyúzni sem tudnak. Egyedül a Tűzföldön fekvő Cerro Castor tudott múlt héten rajtolni, a többiek egy-két héttel elhalasztották a nyitányt.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.