Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Donovaly: elvennék a bérletet a szabálytalankodó síelőktől

2023.02.20. Bata Attila

A síterep szóvivője a héten jelentette be, hogy szigorúbb fellépést terveznek azokkal a síelőkkel és snowboardosokkal szemben, akik nem tartják be a szabályokat. Pályarendőrség egyelőre nem lesz, ennek hiányzik a törvényi háttere Szlovákiában.
Donovaly múlt héten
Donovaly múlt héten
Szlovákia megdöbbent múlt héten. Veľká Rača Oščadnica síterepén életét vesztette egy nyolcéves fiú, miután ütközött egy 19 éves fiúval sípályán. Remek időben, zsúfolt pályákon sokan síeltek a múlt héten, és sűrűn érkeztek hírek súlyos síbalesetekről, gyakran ütközésekről.

A síterepek is megszólaltak, szeretnének erőteljesebben fellépni a szabálytalankodók, például a túl nagy sebességgel síelőkkel szemben. És mik a szabályok? A szlovák hegyimentők Fehér Kódexét egyre több síterep vette át kisebb-nagyobb módosításokkal és annak betartását várják el a síelőktől.

Az eredeti változat a hegyimentőknél szlovákul itt olvasható. Néhány síterep már magyar nyelven is kitette a saját változatát, így például jobban képben leszünk, ha elolvassunk Bachledka, a Magas-Tátra vagy Donovaly szabályzatát.

Hírek szeint Donovalyban azt fontolgatják, hogy aki vét a honlapjukra feltett és a pénztárakban kitett szabályok ellen, attól megvonják a bérletet. A szabálysértőket figyelmeztetik, rosszabb esetben búcsút mondhatnak a bérletüknek.

A síterep szerint a legjobb megoldás az lenne, hogy olasz mintára bevezetnék a pályarendőrség intézményét, akik a sípályákon „járőrözve” a helyszínen intézkedhetnének. Ennek jelenleg nincs meg a törvényi háttere Szlovákiában. A síterep alkalmazottjai ugyan figyelhetik a pályákat, de szabálytalanság esetén saját hatáskörben csak figyelmeztethetnek, komolyabb jogköreik nincsenek. A helyi belügyminisztérium jelenleg nem tervezeti a pályarendőrség bevezetését.
KOMMENTEK
Bélapó | 2023.02.20. 06:10
Azért ezt a Fehér Kódexet lehetne még finomítani (Donovaly) Az előzésről szóló rész nem életszerű
sirgesa | 2023.02.20. 08:34
Pedig ideje lenne már végre rendet tenni. Agyrém, amit néhányan csinálnak főleg a pálya közepén heverésző boardosok, vagy a liftből kiszállva a kicsúszó részen lehetőleg középen a bordokat szerelő idióták miatt. De az is nonszensz, amikor a "síoktató" a csapatát a pálya közepén, annak 2/3-át elfoglalva sorakoztatja (és az ilyen barmokat direkt írtam idéztőjelesen oktatónak). Na és a mínusz kettes sítudással golyóban száguldózó ökrök, akik mindenféle önkontroll nélkül veszélyeztetnek főleg másokat, nem csak önmagukat. Bizony elkéne a pályarendőrség, és komoly büntetések, talán jelentősen csökkenne a síbalesetek száma.
TZoli | 2023.02.20. 11:30
Sajnálom az itt leírt és a többi szerencsétlenséggel járt balesetet is. Sajnos a gazdaságossági trend sem segít. Az üzemeltetők igyekeznek minél jobban összezsúfolni az embereket. Aztán majd azok elbóklászgatnak egymás közt.
Szeretek száguldozni. Mert ez adja a sava-borsát. Mert ebből jön az a szabadságérzet, amiért odamegyek és fizetek a szolgáltatásért. De nem szeretnék balesetet. Sem magam miatt, sem mások miatt sem. Bármikor eléd fordulhat valaki, vagy kiszámíthatatlanul fordul vagy egyéb. Jó a Fis10, de hogy tartsam a minimális távolságot, ha az embersűrűség már eleve ezt felülírja. Vagy bóklászok én is vagy kerülöm a tömeget. Nekem tetszett idén Eplényben, hogy jó késő estig nyitva voltak. Akkor tényleg lehetett jó íveket húzni. De vasárnap már fél6-kor zárták a felvonót.
molnarf | 2023.02.20. 18:09
Üdv... Érdekes , nem írnak a snowboardosokról , akik sok balesetet okoznak amikor hátra felé fordulnak - kanyarodnak , nem tudnak hátra nézni. Én is ütköztem már így boardossal .
basquiat | 2023.02.20. 21:34
Úgyfest, sose kopik ki, a snowboardosok okolása :) Mintha 98-at írnánk... A síelők mind szabálykövető, vér profik?! Ugyan már :)
sirgesa | 2023.02.21. 08:14
basquiat...ugye te is boardos vagy, azért véded a mundér becsületét. De...ha nem az ilyen idióták közé tartozol, akik a felvónó kicsúszó részén tákolják össze a felszerelésüket, és nem a pálya közepén heverésznek (remélem) akkor ne vedd magadra. Nem a kisujjunkból szoptuk a boardosokat elítélő véleményeinket, hanem sajnos a valóságból merítettünk. Igazad van, síelők között is akadnak barmok, de talán nem olyan mértékben.
bouquetk | 2023.02.21. 09:14
Sirgesa de, a sízők között pont annyi idióta van. Mondjuk a bordos kénytelen a felvonó tetején "összetákolni" a kötését, és persze sokszor nem a legjobb helyen, akkor mit mondjak arra a sízőre, aki pont ott áll meg tátogatni, várja a társait stb. És tudnám ugyanígy folytatni, de nincs értelme. Nem az eszköz generálja a hülyeséget.
TZoli | 2023.02.21. 09:37
A múltkor Eplényben összeakadtam pár boardossal. A történet ugyanaz volt. Ahogy utolértem, vagy egymás mellé kerültünk, elkezdtünk egymással párhuzamosan húzni az íveket. Még éppen a világosban, úgy 5 óra felé már nem voltak annyian, volt terünk. Krrrrrr... Krrrrrrr.... hol egy kicsit lemaradva, hol beelőzve karcoltuk az íveket. Aztán a felvonón megbeszéltük, hogy ez jó kör volt.
Egy-két órával előtte, a tömegben egy kezdő síelő keresztben a legmeredekebb és legszűkebb részen, faltól-falig. Utolsó pillanatban úgy kerültem ki, hogy már majdnem az erdőben voltam. És itt Éplényben nem olyan az erdő mint Chopokon. Nem az eszközön és nem a sebességen múlott, hanem a rendelkezésre álló teren és a kiszámíthatóságon vagy éppen annak hiányán.
Sansovino | 2023.02.21. 14:59
Sok sielő, sok stílus. Ám mikor oktató úgy kezdi, hogy: váll mindig a völgy felé néz... akkor ezzel vitatkoznék. Kezdőként is. Mert amit szerintem először kellene tanítani mindenkinek, hogy bármi gond esetén forduljon el. Álljon meg. Majd bármilyen sebesség mellett.
Csupán apropó, hogy legtöbbször és napi átlagban négyszer Szt.istvánon ütöttek el. Ez benne van abban a pályában és az ott sízőkben.
És tartsunk távolságot.
Mert a lecem nem a pálya része, hogy keresztbe szántsák. Mégha nem is szólok érte, de.
Olyan egyszerű dolgok lennének. ☺
orbano | 2023.02.23. 08:21
Persze, nyilván a boardosok a hülyék, és persze, nyilván nagyobb mértékben :D A síelők nem heverésznek random helyeken, meg gyülekeznek a szűkületekben, még jobban összepréselve az embertömeget. Ilyet pl. snowbaordos tuti nem csinál, mert nem tud random helyeken megállni összekötött lábakkal. A síelő ugyanúgy nem néz hátra, amikor maga elé bambulva megy hóekében, és a szűk átvezetőn egyszer csak hirtelen elkezd oldalra mozogni. Egy snowboardosnál ha carveol, számítani kell rá, hogy sarokélen vak felvelé, és hogy abba az irányba fog mozogni. Idegesítő? Naná. Pont annyira, amennyire az össze-vissza cikázó síelők, akik ugyanúgy nem néznek hátrafelé.
Ez szimplán emberi hülyeség, nem sportág kérdése. Legfeljebb a saját "fajtádat" megszoktad, jobban meg tudod jósolni a viselkedését.
JobaRob | 2023.02.23. 08:34
Kíváncsi lennék, hogy a a síelés stílusának változása (carving megjelenése) növelte-e a balesetveszélyt...Ez most nem valami "régen minden jobb volt" világfájdalom, nyilván a fejlődés menetét nem lehet megfordítani.
Mert nekem sokkal kevésbé fárasztó a pálya szélső két méterén végigszlalomozni (régebben minden második nap snowboardoztam, de alapvetően nem carving stílusban síelek, nem is olyan lécem van).
TZoli | 2023.02.23. 10:51
Növelte abból a szempontból, hogy sokkal több lett a síelő. Mert ezekkel a lécekkel nagyon hamar lehet már kék és piros pályára menni, az egy hetes telelésbe simán belefér a tanulás és önálló siklás. Szintén a Board megjelenése is sokkal nagyobb tömegek előtt nyította meg a havas lehetőségek kihasználását. Ezzel együtt viszont nőtt a rendelkezésre álló sípályák száma, km-je is. Az arány? Sűrűbben vagyunk mint régebben? Akkor nagyobb a balesetveszély.
Szintén ezzel együtt viszont nőt a lécek könnyebb kezelhetősége. Egy carving léccel könnyebb elkerülni a veszélyes helyzetet mint a régi párhuzamossal. Ott akkor az eldőlés volt a végső megoldás, most könnyedén húzok egy ívet. Viszont szintén ezzel együtt a velem párhuzamosan síelő, (vagy Boardos) is könnyedén húz egyet. A gond akkor van, ha ugyanazon a sínen vagyunk. Míg régebben az elütés volt, megjelentek a szemből történő összefutások. Ami régebben azért nehezen volt elképzelhető.
zar116 | 2023.02.23. 18:14
A magyar fordítás rossz, az angol és a szlovák is balról _vagy_ jobbról engedi az előzést, a magyar szövegben félrefordították.
Ildikogs | 2023.02.24. 08:46
TZoli nem értem mi a baj azzal, ha egy kezdő vagy gyengébb sítudású faltól falig megy, ha ezzel érzi biztonságban magát, mert nem akar felgyorsulni, esetleg még a pálya is keskeny. (Szerintem még mindig jobb, mintha csak a hóekét nyomná.) Feltéve, hogy közben figyel az előtte és mellette levőkre, hogy ezeket ne kaszálja el a saját ívet vagy egyeneseit húzogatva. Ha te hátulról jössz, neked kell arra figyelni, hogy az egyébként kiszámíthatóan faltól faltig sielővel ne ütközz, főleg, ha úgy gondolod, hogy a te sítudásod magasan felette van az övének.
TZoli | 2023.02.24. 11:43
Nem a sítudása a probléma, hanem a kiszámíthatatlansága. Én itt arra számítottam, hogy végén azért lefordul, nem megy az erdőig, ráadásul be egyenesen. Hanem lekanyarodik. Ezért nem akartam a háta mögött elmenni, nehogy a visszakanyarjában ütközzünk. (meg mert több tanuló volt, 3-4, azok mind lekanyarodtak). Ahogy közeledtem (másodpercek), Ő csak nem az ívet húzta, hanem mégtovább, mégtovább egyenest. Végén mindketten az erdő szélen, szerencsére anélkül, hogy összeértünk volna.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Sport Hotel Donovaly csillagcsillagcsillag
A 2016-ban felújított, gyerekbarát szálloda Donovaly központi részén, a sípályáktól 400 méterre található. Donovaly legnagyobb wellness részlege itt található szaunákkal, medencével, jacuzzival és sok más szolgáltatással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gothal Rezort
Néhány éve épült üdülőházak és apartmanok a Liptói fenyőerdők szomszédságában, Donovalytól 12 km-re. Wellness szolgáltatások: uszoda, medencék, szaunavilág, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Residence Hotel csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos, elegáns szálloda Donovaly Zahradiste oldalától a P1-es kezdő pályától és húzólifttől 300 méterre. Wellness részleggel, gasztronómiai specialitásokkal ideális választás családok, párok, baráti társaságok részére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.