Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Eddig 80 cm havat hozott a havazás az Alpokban

2015.01.17. Bata Attila

Túl vagyunk a havazás első napján az Alpokban. Ahogy várható volt, a hegy déli oldalán (Dél-Svájc és Olaszország) hullott eddig tekintélyes mennyiségű hó. Erős havazás, erős szél, Ausztriában az alacsonyabb helyeken inkább az eső esik, a legtöbb helyen nem igazán alkalmas síelésre a mai nap.
A déli ciklon ezúttal is pontosan szállította a havat. Bemelegítésnek havazott Portugáliában, Marokkóban, de ismét fehérek lettek a spanyol síterepek is. A várt sportversenyek közül a nők lesiklását törölni kellett ma reggel az olaszországi Cortinában, a dél-svájci Wengenben pedig a lesiklás helyett a szlalomot rendezték meg – szakadó hóban.

Ma reggelre a legtöbb francia síterepen 25-30 cm hó esett. Itt még várható további 10-20 centiméter a nap folyamán.

Az ilyenkor szokásos forgatókönyv szerint a dél svájci síterepek jártak a legjobban. Ticino kanton hegyeiben már ma reggel 1 méter körüli friss havat mértek az automata állomások. A helyi közszolgálati adó adatai szerint ma reggelre az alábbi maximumokat mértek a következő helyeken: Maloja 79 cm, San Bernardino 76 cm, Sils Maria 56 cm. Két síterep, San Bernardino és Nara, be is jelentette, hogy vasárnap végre ki tudnak nyitni! Wallis kantonban is szépen havazott, Simplon-Dorf ma reggelre 45 cm hóval lett gazdagabb.

Olaszországban is bőségesen havazik. 1400-1500 méteres magasságban ma estére meglesz a fél méter friss hó, 2000 méter felett az egy méter. Ma reggel Madesimo síterepén már 70-80 cm hónál tartottak. Arabba 40 cm, Bormio 45 cm havat írt a honlapján, de szépen havazott Livignoban is.

Ausztriában is havazik, de ehhez elég magasra kell menni. Itt a havazás és az eső váltakozik, az alacsonyabban fekvő helyeken inkább az eső esik. 

Passo Rolle (I)
Passo Rolle (I)
Livigno (I)
Livigno (I)
Alagna (I)
Alagna (I)
Cortina (I)
Cortina (I)
Monterosa (I)
Monterosa (I)
Peio (I)
Peio (I)
Vars (F)
Vars (F)
A wengeni (CH) verseny szakadó hóban
A wengeni (CH) verseny szakadó hóban
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.