Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Egy halott, lezuhant egy nagykabinos lift Csehországban

2021.10.31. 2021.11.01. Bata Attila | frissítve: 2021.11.01.

Halálos kimenetelű baleset történt vasárnap délután a csehországi Jested síterepén. Eddig tisztázatlan okokból a sífelvonó egyik nagykabinja levált a drótkötélről és a földre zuhant. A kabinban tartózkodó üzemeltető olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az életét már nem lehetet megmenteni.
Kép: ČTK
Kép: ČTK
A cseh síterepen kb. 600 méteres magasságból közlekedik egy nagykabinos lift az 1012 méteren található csúcs alatt épült hegyállomásra. A lift még az egykori Csehszlovákia klasszikus felvonója, amelyet a kor legendás mérnökének, Frantisek Wiesernek a cége épített 1932/33-ban. Wieser háború előtt épült liftjeiből még több is üzemel az egykori csehszlovák részeken. Természetesen a felvonót azóta többször is felújították, és évente ellenőrizték a műszaki állapotát. Sajnálatos, hogy a következő tervezett ellenőrzésre és karbantartásra egy nappal a baleset után, hétfőn került volna sor.

A felvonón két kabin közlekedik ellentétes irányokban. A kabinokban 35 utast lehet szállítani. Az utasokon felül utazik egy üzemeltető is. A helyi hírek szerint kb. 30 méteres magasságból lezuhant kabin utasok nélkül közlekedett, csak az üzemeltető tartózkodott benne. Az ellentétes irányból érkező másik kabinban 14-en utaztak, szerencsére azzal a kabinnal nem adódtak gondok. Az utasokat kb. 15 méteres magasságból a hegyimentők és a tűzoltók mentették ki és hozták le a földre. Az utasokat testi sérülések nélkül sikerült lehozni, azonban a mentés lelkileg nem lehetett egyszerű.

A lift, amelyet legutóbb két évvel ezelőtt újítottak fel, a cseh vasút tulajdona. Az akkori felújítások a biztonsági rendszert is érintették. Múlt évben a lift közel 100 napot nem közlekedett a covid-szigorítások miatt. Majd később műszaki problémák is adódtak, de ezen nehézségek ellenére is 211 ezer utast szállítottak 2020-ban. Az idén szeptemberben is le kellett állítani műszaki problémák miatt.

A vasút szóvivője szerint a vizsgálat megkezdődött. A rendőrség külön telefonszámon várja a szemtanúk beszámolóit. 

Frissítés

A nyomozás szóvivője közölte, hogy hosszú ideig, legalább fél évig biztosan nem közlekedhet a lift, a vizsgálat ideje alatt. A vizsgálat célja, hogy kiderüljön miért szakadt el az egyik drótkötél, amely után még elkerülhető lett volna a végzetes tragédia és miért nem állt meg azonnal a kabin.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.