Menü ≡

El Nino meghozta a korai havat Kaliforniába?

2015.11.05. | Szerző: Bata Attila
Lassan az egy méterhez közelít az utóbbi napokban lehullott hó mennyisége az Észak-Kaliforniai hegyekben. A havazásnak köszönhetően a napokban megkezdődik az idei síszezon Kaliforniában is. A síterepeken kívül, a kissé távolabbi Yellowstone Nemzeti Park is fehérbe öltözött az utóbbi napokban.
h i r d e t é s
Kaliforniát évek óta sújtja az aszály. A szárazságnak köszönhetően gyakoribbak a vízhiányok, megcsappant a víztározók szintje, nagyon hiányzik a csapadék az utóbbi években. A síterepeknek jóval kevesebb hóval kell számolniuk a téli időszakban, mint korábban.

Az idei télen ismét El Nino szezon lesz, amelyet már nyár vége óta sulykolnak az amerikai síterepek. A jelenség leegyszerűsített lényege, hogy a csendes-óceáni áramlások befolyásolják Észak-Amerika időjárását. Az El Nino jelenség Észak-Amerikában a szokásosnál csapadékosabb és enyhébb időjárást jelent. Sokan ettől várják a Kaliforniát sújtó aszály enyhülését. A hőmérsékletek ilyenkor valamivel magasabbak, de a hegyekben elég hideg lehet a nagy havazáshoz. 

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Mammoth Mountain síterepe is azt hirdeti, hogy megérkezett a "korai El Nino" és körülbelül 80 cm havat hozott a hegyekbe és 30 centit a völgyekbe. Ennek köszönhetően pénteken már lehet is síelni a síterepen. Magyar pénztárcának kissé sokkolónak hat, hogy az első napon, amikor két lift fog közlekedni, a kedvezményes napijegy 50 dollárba (kb. 15 000 forintba) kerül majd.

Az első nyitva tartó kaliforniai síterep címért a surranó pályán Mt. Rose beelőzött. Igaz, itt csak egy nyúlfarknyi pályán lehet csúszkálni 10 dollárért.

Mammoth: indul a szezon!
Kaliforniától északabbra és keletebbre található Yellowstone Nemzeti Park. Ez a világ legrégibb nemzeti parkja Wyoming, Montana és Idaho államok határán. Gyermekkorunk rajzfilmjeiben itt élt Maci Laci (Yogi Bear) és Bubu. A héten odalátogató gyerekek már hóembert is építettek a frissen lehullott hóból.

Amerikában idén a keleti oldalon nyitottak ki először, Killington (Vermont állam) október 18-án kezdte meg a szezont, amíg az időjárás engedte. Az ismert coloradói síterepek, köztük Loveland és Arapahoe Basin, október végén nyitottak egy félméteres havazás után. Azóta már jó néhány síterep nyitott ki egy-két pályával.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »