Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Először rendeztek síversenyt egy horvát szigeten

2017.12.29. | Szerző: Bata Attila
Karácsony előtt rendezték meg azt a versenyt, amelyet ugyan már hetekkel korábban beharangoztak, de valahogy nem sokan vették komolyan, hogy síversenyt fognak rendezni egy adriai szigeten. Aztán a kompokkal megérkeztek az első hóval megrakott teherautók is.
Tavaly ilyenkor a főváros, Zágráb utcáit havazták be egy rövid szakaszon és ott rendeztek egy jó hangulatú síversenyt. Síversenyt írok, de ez inkább a buliról és a jó hangulatról szólt, nem sok köze volt a véres versengéshez.

A horvátok körében csak a kétbetűs szigetként emlegetett Iž szigetének elöljárói megirigyelték a tavalyi zágrábi hangulatot és elhatározták ők is rendeznek egy ilyet. Soha nem rendeztek még síversenyt horvát szigeten korábban.

Először is valahogy havat kellett varázsolni a szigetre. Mivel Horvátország hegyeit már decemberben is méteres hó borította (ma a Velebit mérőállomásán 117 cm vastag a hó!), így eldőlt, hogy nem kell a szigeten havat gyártani, csak a hegyekből kell áthozni a havat.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Teherautókkal és kompokkal 60 tonna havat szállítottak a szigetre, amelyből egy 70 méter hosszú pályát sikerült építeni az éjszakai versenyre. Körülbelül hetvenen indultak, a horvátokon kívül még osztrákok és svédek is rajthoz álltak.

Mivel a rendezvény összes költségét a helyi turisztikai hivatal állta, így a helyieknek egy kis bevétele is keletkezett, amelyet a sziget iskolájának felújítására fordítják.

Az amatőrök után a profik, sőt, a világ legjobbjai is összemérik tudásukat a horvát lejtőkön. Január 3-án és 4-én rendezik meg a szlalomosok világkupa versenyét a Zágráb melletti Sljeme hegyen. A verseny előtti este a rajtszám-kiosztó ceremóniát a verseny története során először a város főváros egyik terén és az ott felépített jégpályán tartják.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »