Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Első magyarként síelt le az Ibn Szína-csúcsról Győrffy Ákos

2022.08.08. MTI

Győrffy Ákos a Kalifa Alpin Csapat tagjaként gyors, nem mély akklimatizációval augusztus 7-én reggel 5 körül indult fel a Kirgizisztán és Tádzsikisztán határán magasodó, korábban Lenin-csúcs néven ismert Ibn Szína-csúcsra (7134 m) - közölte hétfőn az expedíció.
Győrffy Ákos egy korábbi képen a Mount Blanc környékén
Győrffy Ákos egy korábbi képen a Mount Blanc környékén
Közleményük szerint a magyar hegymászó egy skót síoktatóval párban indult felfelé, akivel a hegyen ismerkedett meg.

A C3-as táborból, 6200 méterről kezdték meg a csúcsmászást. Az időjárás nem volt kedvező a folyamatosan erősen fújó szél miatt; mindkettőjükből sokat kivett a csúcsszakasz, amelyet így is gyorsan, 9 órás menetidővel teljesítettek. Végül 14 órakor érték el a csúcsot, majd rövid pihenő után felcsatolták a léceket a lesikláshoz.
Kép: Kalifa
Kép: Kalifa
A közlemény szerint normál útvonalon nem lehetett volna végig lejutni lécekkel, ezért rövid tanácskozás után a meredek és nehéz, éppen ezért ritkábban síelt északi falat választották.

A lefelé vezető úton mindenféle terepviszonnyal meg kellett küzdeniük. A felső régióban rengeteg elkerülhetetlen kőtörmelék, helyenként 50 fokos lejtők és jeges folyosók állítottak akadályt eléjük, majd az alsóbb részeken 40-45 fokos lejtők, beszakadó és fagyott tetejű hó, porhó tarajok, teljesen jeges repedéshatárok okoztak nehézséget. Mindezeket az akadályokat hasadékok közt sasszézva kellett teljesíteniük - áll a beszámolóban.
Kép: Kalifa
Kép: Kalifa
A lesiklásban nagy segítséget jelentett, hogy néhány hegymászó a C1-es táborból távcsővel követte az eseményeket, rádión segítve a lejutásban.
Kép: Kalifa
Kép: Kalifa
"Összesen 9 órát másztunk, 4 órát síztünk, 3 óra alatt az 1-es táborba jutottunk a gleccseren. A táborban mindenki gratulált, külön vacsorával kedveskedtek nekünk. Eddigi információim szerint idén még nem sízték meg az északi falat itt" - idézi a közlemény Győrffy Ákost.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.