Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Donovaly és Chopok zárva, enyhülés Szlovákiában is

2009.12.25. Bata Attila

Donovaly és Chopok zárva, enyhülés Szlovákiában is Az enyhe és kedvezőtlen időjárás ellenére körülbelül 30 síterepen lehet síelni az ünnepek alatt Szlovákiában. A körülmények és a hóviszonyok nem a legjobbak, az elmúlt napok esőzéseit követően jellemzően vizes havat találunk a síterepeken, amelyek még mindig csak egy-két pályával kezdték meg a szezont.
Jelentős lemaradásban van Holle anyó a szlovák hegyekben is. A szokásos hómennyiségnek csak kis része hullott le Karácsonyig, annyira kevés a természetes hó, hogy szokás szerint ilyenkor induló, már klasszikusnak számító szlovák lejtők, pl. a fekete pálya a Lomnici-nyeregben, vagy Szoliszkó pályái Csorba-tó felett, vagy akár a szokás szerint karácsonykor kinyitó Nova Holá oldal Donovalyban még mindig le vannak zárva a síelők elől.

Ma reggel a szlovák síterepeken mindenhol fagypont felett volt a hőmérséklet, átlagosan 6-7 fokot mutattak a hőmérők, még a Lomnici-nyeregben is +3 fokot mértek. Az utóbbi két napban legalább 10-15 cm hó olvadt el a szlovák lejtőkön, valamivel jobb a helyzet ott, ahol már sikerült műhavat gyártani, hiszen a mesterséges hó jobban ellenáll az enyhülésnek.

Van, ahol már be is kellett zárni az ünnepekre, pl. Csicsmány (Čičmany) és a Kis-Fátrában található Valcsai-völgyben (Valčianska dolina) teljesen használhatatlanok a pályák. Továbbá, ki sem nyitott Donovaly, illetve a Jasenska-völgy, sőt, a mai napon Chopok-Jasna is kénytelen volt bezárni. Többszöri halasztás után újabb halasztásra került sor néhány síterepen. Mára tervezték a nyitást Mýto, Ski Mlynky és Oravská Lesna terepén, de ebből szombat lesz a legtöbb helyen. A rossz idő ellenére a borsodiakhoz közeli Plejsy (Korompa), valamint Regetovka is kinyitott.

Az időjárás változatos arcát mutatta tegnap. Az országos esőzés 2000 méter felett havazásba csapott át, de a hatalmas szél a frissen esett kb. 10 cm havat is széthordta, komoly hófalakat emelt, ahol akadályba ütközött. A magasabb részeken megemelkedett a lavinaveszély. A jeges, kemény, alsó rétegre érkezett vizes hó, főleg a meredekebb lejtőkön, könnyen megcsúszhat.

Jelenleg átlagosan 30 cm mesterséges hó borítja az alacsonyabban található üzemelő síterepeket, körülbelül 50 cm a hó a Tátra hegységeiben (Magas, Nyugati, és Alacsony) működő pályákon. Komolyabb javulás a szlovák pályákon is csak jövő hét elején várható.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.