Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Donovaly és Chopok zárva, enyhülés Szlovákiában is

2009.12.25. | Szerző: Bata Attila
Donovaly és Chopok zárva, enyhülés Szlovákiában is Az enyhe és kedvezőtlen időjárás ellenére körülbelül 30 síterepen lehet síelni az ünnepek alatt Szlovákiában. A körülmények és a hóviszonyok nem a legjobbak, az elmúlt napok esőzéseit követően jellemzően vizes havat találunk a síterepeken, amelyek még mindig csak egy-két pályával kezdték meg a szezont.
Jelentős lemaradásban van Holle anyó a szlovák hegyekben is. A szokásos hómennyiségnek csak kis része hullott le Karácsonyig, annyira kevés a természetes hó, hogy szokás szerint ilyenkor induló, már klasszikusnak számító szlovák lejtők, pl. a fekete pálya a Lomnici-nyeregben, vagy Szoliszkó pályái Csorba-tó felett, vagy akár a szokás szerint karácsonykor kinyitó Nova Holá oldal Donovalyban még mindig le vannak zárva a síelők elől.

Ma reggel a szlovák síterepeken mindenhol fagypont felett volt a hőmérséklet, átlagosan 6-7 fokot mutattak a hőmérők, még a Lomnici-nyeregben is +3 fokot mértek. Az utóbbi két napban legalább 10-15 cm hó olvadt el a szlovák lejtőkön, valamivel jobb a helyzet ott, ahol már sikerült műhavat gyártani, hiszen a mesterséges hó jobban ellenáll az enyhülésnek.

Van, ahol már be is kellett zárni az ünnepekre, pl. Csicsmány (Čičmany) és a Kis-Fátrában található Valcsai-völgyben (Valčianska dolina) teljesen használhatatlanok a pályák. Továbbá, ki sem nyitott Donovaly, illetve a Jasenska-völgy, sőt, a mai napon Chopok-Jasna is kénytelen volt bezárni. Többszöri halasztás után újabb halasztásra került sor néhány síterepen. Mára tervezték a nyitást Mýto, Ski Mlynky és Oravská Lesna terepén, de ebből szombat lesz a legtöbb helyen. A rossz idő ellenére a borsodiakhoz közeli Plejsy (Korompa), valamint Regetovka is kinyitott.

Az időjárás változatos arcát mutatta tegnap. Az országos esőzés 2000 méter felett havazásba csapott át, de a hatalmas szél a frissen esett kb. 10 cm havat is széthordta, komoly hófalakat emelt, ahol akadályba ütközött. A magasabb részeken megemelkedett a lavinaveszély. A jeges, kemény, alsó rétegre érkezett vizes hó, főleg a meredekebb lejtőkön, könnyen megcsúszhat.

Jelenleg átlagosan 30 cm mesterséges hó borítja az alacsonyabban található üzemelő síterepeket, körülbelül 50 cm a hó a Tátra hegységeiben (Magas, Nyugati, és Alacsony) működő pályákon. Komolyabb javulás a szlovák pályákon is csak jövő hét elején várható.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »