Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jelentős fejlesztési terveket jelentett be az Eplény Skiarena

2005.09.13. sielok.hu

Új hazai síközpont születik a Bakonyban? 300 millió forintos beruházással jelentős síterület fejlesztést terveznek 2005 őszén Eplényben. A meglévő sípálya és tányéros felvonó korrekciója mellett egy új sípálya létrehozását, egy új Doppelmayr csákányos felvonó valamint 7 hóágyú felállítását tervezték első lépésben, a következő szezonra pedig további bővítéssel létrejönne az összesen 5 és fél km egybefüggő sípályát magába foglaló Eplényi Síaréna.
Makra József bejelenti a jelképes alapkő-letételt a sajtótájékoztatón

A megújuló eplényi sícentrum jelképes alapkő-letételére kaptunk meghívást 2005. szeptember 10-én. A sípálya mellett tervezett, ökörsütéssel egybekötött ünnepélyes avatást sajnos elmosta az eső, de a falu borházában tartott sajtótájékoztatón részletes tájékoztatást kaptunk az induló beruházásról. A terveket Makra József, a Regionális Fejlesztési Vállalat ügyvezető igazgatója ismertette. (Sajnos tudomásunk szerint a területet birtokló Honvédelmi Minisztérium nem adta áldását a fejlesztésre, így az alább leírt ütemterv ezideig csak terv maradt).

Részlet a fejlesztési tervekből:

A tervezett beavatkozásokat négy részre bonthatjuk:

A jelenlegi pálya rekonstrukciója

A főpálya alsó felvonója és a sípálya közötti szakaszon jelenleg 10-20 méter széles erdősáv húzódik, melynek kivágására azért lenne szükség, mert ez a szakasz lesz a teljes sípályarendszer legforgalmasabb része. Ezzel részben kiszélesítjük a pálya alsó és egyben legforgalmasabb szakaszát, másrészt lehetővé tesszük, hogy a felvonó alatti tér is hóágyúzhatóvá váljon. A pálya ezen a szakaszon 30-40 méterre szélesedik ki, ami jelentősen élvezhetőbbé teszi a síelést és segít a nagy forgalom biztonságos levezénylésében.

A pálya utolsó mintegy ötven méterét tereprendezéssel szeretnénk síelhetővé tenni, hiszen aki már síelt Eplényben, tudja, hogy az ún. katlan mintegy 5-10 méterre szűkíti le a síelhető területet. Ennek a katlannak a feltöltésével a pálya ezen a szakaszon is 30 méter szélesen síelhetővé válhat.

A jelenlegi és a tervezett új pálya nyomvonala
A jelenlegi és a tervezett új pálya nyomvonala

2005 évi bővítés

A jelenlegi két sípálya közé egy Y alakban szétnyíló, 900 méteres új pályaszakaszt terveztünk (4-es pálya), melyet még ebben az évben szeretnénk megvalósítani. A kettes pálya felső szakaszát ki kell szélesíteni, a mostani mintegy 8-10 méteres nyiladékot minimum 20 méteresre.

Az egyes és kettes pálya vége (alja) közötti 300-400 méteres szakaszon kis terepalakítással az erdészeti út és a patak közé egy nagyon enyhe lejtésű közlekedőt (sípálya) terveztünk abból a célból, hogy a nagyobb kapacitású felvonó a lankásabb (és éppen ezért valószínűleg népszerűbb pályákról is elérhető legyen.

A vízbiztosításhoz a I. és II. tavak felújítása és rendezése szükséges kotrással és a vízi műtárgyak korszerűsítésével. Természetesen ezeknél a munkáknál - ugyanúgy, mint a pályák korrekciójánál - maximálisan figyelemmel kell lenni az erdei környezetre, a parkerdő síszezonon kívüli tanösvény funkciójára.

Felvonók korszerűsítése

A meglévő felvonók kapacitása jelenleg rendkívül kicsi. Az alsó és felső szakasz is tányéros felvonókkal van ellátva. Mivel a motorok jó állapota és teljesítménye bőven lehetővé teszi, a felvonót csákányossá (egyszerre két személy felhúzására alkalmassá) alakítjuk át. Ehhez a következő változtatások szükségesek:

ˇ A felvonó tartószerkezetének húzó oldali oszlopkarjait egy méterrel kell meghosszabbítani, melyet természetesen új oszlopkarok felhelyezésével érünk el.
ˇ A meglévő tányérokat leszereljük és új csákányokat helyezünk fel. Ezek előre gyártott műanyag elemek a kapcsolódó rugalmas hevederezéssel.
ˇ A felvonódobok meghagyása mellett a felvonóköteleket új, időtálló és megfelelő teherbírásúvá cseréljük ki.
ˇ A felvonó startpozíciójának enyhe korrekciójával, feltöltésével az induláskori nehézségeket, többszöri megrántást kiküszöböljük, ami a motorokat is kíméli.

A felvonók kapacitása így 350 fő/óráról 525 fő/órára nő.

A felvonók kapacitásbővítése miatt egyszerre (egy időpontban) 500-600 ember síelése válik lehetővé. 5 perces felvonó menetidővel, öt perces átlagos csúszási idővel kalkulálva ilyen körülmények között maximum 5 percet kell várni a felvonóra, azaz óránként 3 kilométer síelése válik lehetővé. De. 9 órás érkezéssel és du. 5 órás távozással 24 kilométer síelés, azaz 24-szeres felvonózás kényelmesen egy kis "hüttézés" (büfé pihenő) közbeiktatásával elérhető. A pálya természetesen 21 óráig nyitva tart. A 3500 forintos felnőtt napijegy így maximálisan kihasználható, nem távozhat a kikapcsolódó rossz szájízzel.

Az új pályaszakaszhoz, illetve a meglévő kettes pályához tervezett új felvonó 1988-as Doppelmayr (a világ messze legnagyobb felvonó gyártója) gyártmány, melyet 2 éve felújítottak. 750 méter hosszú, csákányos, 1000 fő/óra kapacitású.

Bővítési elképzelés 2006-ra

Amennyiben a sípálya fejlesztési koncepció a tervek szerint megvalósul, úgy a 2006-os évben további bővítéseket tervezünk, melyek az alábbiak:

Új sípálya új felvonóval
A kettes pályán túl 100-150 méterrel indulna egy újabb pálya (5. sz. pálya) saját felvonóval, mely gyakorlatilag ugyanúgy a hegytető azon részére érne fel, ahol a többi felvonó és sípályák is találkoznak. 2006-tól tehát ez a terület válna a skiaréna központjává, mely remek panorámájával sok természetszerető ember kedvenc kilátó helyévé válhatna.

Hóágyú kapacitás növelése
Ehhez a pályabővítéshez már elengedhetetlenül szükséges a biztonságos vízkapacitás bővítése is. Ezt a III. sz. tó korszerűsítésével és rendezésével lehet elérni.

Beléptető rendszer
A jelenlegi "lyukasztós" jegyrendszert a Nyugat-Európában elterjedt mágneskártyás beléptető rendszerre cseréljük ki, melynek elemei:
- POS központ: központi komputer és adapter, ami a megvásárolt jegyeket (mágnescsíkot) feltölti adatokkal és alkalmassá teszi a felvonó kapukkal történő kommunikációra az érvényességi időszak alatt.
- Jegykártya mágnescsíkkal: az a síjegy, ami hordozza a megvásárolt időszakra vonatkozó adatokat, Ez a megoldás egyúttal lehetővé teszi a központi egység számára a használatra vonatkozó információk tárolását (napi fordulások száma, jegytípusok megoszlása, stb), ez pedig az értékesítési és üzemeltetési koncepciónak a használat gyakorlatához igazítását támogatja.
- Beléptető kapuk: jelenleg három darab vásárlását tervezzük: az alsó felvonóhoz - ahol nagyobb a forgalom - kettőt, a felsőhöz egyet.

Pályakarbantartó gép
A pálya kezelésére, mely esténként a pályák zárását követően történne egy Kassbohrer Pisten Bully 200 Trail pár éves, használt ratrakot (speciális, hóba kapaszkodó szeges lánctalpú traktor) vásárolunk, mellyel a főpálya és a felvonói területek mintegy fél óra alatt tökéletesen lekezelhetőek lennének.

Szolgáltatások: büfé, síszerviz, síkölcsönzés és síoktatás
A modern síelés kihagyhatatlan részévé vált a sípályák modernkori hüttékkel történő ellátása. A 20 évnél idősebb sítársadalom a síelésre már nem mint sportra, hanem mint szocializálódásra tekint, az pedig a kocsmában megy legjobban. Ezért a sípályára összesen két büfét tervezünk, első évben a főpálya két felvonója és a szánkópálya találkozási pontjára, a második évben a sípálya aljára. A hütték az Ausztriából már jól ismert színűek és formájúak lesznek, nyitható és csukható tetővel, mellette állandó szabadtéri napozási lehetőséggel. Kaphatók lesznek a tradicionális italok és négy-öt fajta meleg étel is. Szerepel terveinkben az osztrák és olasz pályákon sláger italkülönlegességek meghonosítása is.

KOMMENTEK
illeskese | 2012.01.01. 22:05
És lám, hóvá fejlődött azóta. :)

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Szépalma Hotel csillagcsillagcsillag
Az Esterházy család egykori ménesbirtokán kialakított, különleges szálloda a Magas-Bakony erdőségeiben található, távol a világ zajától, az eplényi Síarénától kb. 15 km-re. Szolgáltatásai: szauna, gőzkabin, sószoba stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Szarvaskút csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Szarvaskút az eplényi Síarénához legközelebb eső (10 km) wellness szolgáltatásokat kínáló szálloda. Szolgáltatásai: úszómedence, szaunák, gőzkabin, jacuzzi, fitneszterem, gyermekmedence, stb... SZÉP kártya elfogadóhely!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.