Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jelentős fejlesztési terveket jelentett be az Eplény Skiarena

2005.09.13. sielok.hu

Új hazai síközpont születik a Bakonyban? 300 millió forintos beruházással jelentős síterület fejlesztést terveznek 2005 őszén Eplényben. A meglévő sípálya és tányéros felvonó korrekciója mellett egy új sípálya létrehozását, egy új Doppelmayr csákányos felvonó valamint 7 hóágyú felállítását tervezték első lépésben, a következő szezonra pedig további bővítéssel létrejönne az összesen 5 és fél km egybefüggő sípályát magába foglaló Eplényi Síaréna.
Makra József bejelenti a jelképes alapkő-letételt a sajtótájékoztatón

A megújuló eplényi sícentrum jelképes alapkő-letételére kaptunk meghívást 2005. szeptember 10-én. A sípálya mellett tervezett, ökörsütéssel egybekötött ünnepélyes avatást sajnos elmosta az eső, de a falu borházában tartott sajtótájékoztatón részletes tájékoztatást kaptunk az induló beruházásról. A terveket Makra József, a Regionális Fejlesztési Vállalat ügyvezető igazgatója ismertette. (Sajnos tudomásunk szerint a területet birtokló Honvédelmi Minisztérium nem adta áldását a fejlesztésre, így az alább leírt ütemterv ezideig csak terv maradt).

Részlet a fejlesztési tervekből:

A tervezett beavatkozásokat négy részre bonthatjuk:

A jelenlegi pálya rekonstrukciója

A főpálya alsó felvonója és a sípálya közötti szakaszon jelenleg 10-20 méter széles erdősáv húzódik, melynek kivágására azért lenne szükség, mert ez a szakasz lesz a teljes sípályarendszer legforgalmasabb része. Ezzel részben kiszélesítjük a pálya alsó és egyben legforgalmasabb szakaszát, másrészt lehetővé tesszük, hogy a felvonó alatti tér is hóágyúzhatóvá váljon. A pálya ezen a szakaszon 30-40 méterre szélesedik ki, ami jelentősen élvezhetőbbé teszi a síelést és segít a nagy forgalom biztonságos levezénylésében.

A pálya utolsó mintegy ötven méterét tereprendezéssel szeretnénk síelhetővé tenni, hiszen aki már síelt Eplényben, tudja, hogy az ún. katlan mintegy 5-10 méterre szűkíti le a síelhető területet. Ennek a katlannak a feltöltésével a pálya ezen a szakaszon is 30 méter szélesen síelhetővé válhat.

A jelenlegi és a tervezett új pálya nyomvonala
A jelenlegi és a tervezett új pálya nyomvonala

2005 évi bővítés

A jelenlegi két sípálya közé egy Y alakban szétnyíló, 900 méteres új pályaszakaszt terveztünk (4-es pálya), melyet még ebben az évben szeretnénk megvalósítani. A kettes pálya felső szakaszát ki kell szélesíteni, a mostani mintegy 8-10 méteres nyiladékot minimum 20 méteresre.

Az egyes és kettes pálya vége (alja) közötti 300-400 méteres szakaszon kis terepalakítással az erdészeti út és a patak közé egy nagyon enyhe lejtésű közlekedőt (sípálya) terveztünk abból a célból, hogy a nagyobb kapacitású felvonó a lankásabb (és éppen ezért valószínűleg népszerűbb pályákról is elérhető legyen.

A vízbiztosításhoz a I. és II. tavak felújítása és rendezése szükséges kotrással és a vízi műtárgyak korszerűsítésével. Természetesen ezeknél a munkáknál - ugyanúgy, mint a pályák korrekciójánál - maximálisan figyelemmel kell lenni az erdei környezetre, a parkerdő síszezonon kívüli tanösvény funkciójára.

Felvonók korszerűsítése

A meglévő felvonók kapacitása jelenleg rendkívül kicsi. Az alsó és felső szakasz is tányéros felvonókkal van ellátva. Mivel a motorok jó állapota és teljesítménye bőven lehetővé teszi, a felvonót csákányossá (egyszerre két személy felhúzására alkalmassá) alakítjuk át. Ehhez a következő változtatások szükségesek:

ˇ A felvonó tartószerkezetének húzó oldali oszlopkarjait egy méterrel kell meghosszabbítani, melyet természetesen új oszlopkarok felhelyezésével érünk el.
ˇ A meglévő tányérokat leszereljük és új csákányokat helyezünk fel. Ezek előre gyártott műanyag elemek a kapcsolódó rugalmas hevederezéssel.
ˇ A felvonódobok meghagyása mellett a felvonóköteleket új, időtálló és megfelelő teherbírásúvá cseréljük ki.
ˇ A felvonó startpozíciójának enyhe korrekciójával, feltöltésével az induláskori nehézségeket, többszöri megrántást kiküszöböljük, ami a motorokat is kíméli.

A felvonók kapacitása így 350 fő/óráról 525 fő/órára nő.

A felvonók kapacitásbővítése miatt egyszerre (egy időpontban) 500-600 ember síelése válik lehetővé. 5 perces felvonó menetidővel, öt perces átlagos csúszási idővel kalkulálva ilyen körülmények között maximum 5 percet kell várni a felvonóra, azaz óránként 3 kilométer síelése válik lehetővé. De. 9 órás érkezéssel és du. 5 órás távozással 24 kilométer síelés, azaz 24-szeres felvonózás kényelmesen egy kis "hüttézés" (büfé pihenő) közbeiktatásával elérhető. A pálya természetesen 21 óráig nyitva tart. A 3500 forintos felnőtt napijegy így maximálisan kihasználható, nem távozhat a kikapcsolódó rossz szájízzel.

Az új pályaszakaszhoz, illetve a meglévő kettes pályához tervezett új felvonó 1988-as Doppelmayr (a világ messze legnagyobb felvonó gyártója) gyártmány, melyet 2 éve felújítottak. 750 méter hosszú, csákányos, 1000 fő/óra kapacitású.

Bővítési elképzelés 2006-ra

Amennyiben a sípálya fejlesztési koncepció a tervek szerint megvalósul, úgy a 2006-os évben további bővítéseket tervezünk, melyek az alábbiak:

Új sípálya új felvonóval
A kettes pályán túl 100-150 méterrel indulna egy újabb pálya (5. sz. pálya) saját felvonóval, mely gyakorlatilag ugyanúgy a hegytető azon részére érne fel, ahol a többi felvonó és sípályák is találkoznak. 2006-tól tehát ez a terület válna a skiaréna központjává, mely remek panorámájával sok természetszerető ember kedvenc kilátó helyévé válhatna.

Hóágyú kapacitás növelése
Ehhez a pályabővítéshez már elengedhetetlenül szükséges a biztonságos vízkapacitás bővítése is. Ezt a III. sz. tó korszerűsítésével és rendezésével lehet elérni.

Beléptető rendszer
A jelenlegi "lyukasztós" jegyrendszert a Nyugat-Európában elterjedt mágneskártyás beléptető rendszerre cseréljük ki, melynek elemei:
- POS központ: központi komputer és adapter, ami a megvásárolt jegyeket (mágnescsíkot) feltölti adatokkal és alkalmassá teszi a felvonó kapukkal történő kommunikációra az érvényességi időszak alatt.
- Jegykártya mágnescsíkkal: az a síjegy, ami hordozza a megvásárolt időszakra vonatkozó adatokat, Ez a megoldás egyúttal lehetővé teszi a központi egység számára a használatra vonatkozó információk tárolását (napi fordulások száma, jegytípusok megoszlása, stb), ez pedig az értékesítési és üzemeltetési koncepciónak a használat gyakorlatához igazítását támogatja.
- Beléptető kapuk: jelenleg három darab vásárlását tervezzük: az alsó felvonóhoz - ahol nagyobb a forgalom - kettőt, a felsőhöz egyet.

Pályakarbantartó gép
A pálya kezelésére, mely esténként a pályák zárását követően történne egy Kassbohrer Pisten Bully 200 Trail pár éves, használt ratrakot (speciális, hóba kapaszkodó szeges lánctalpú traktor) vásárolunk, mellyel a főpálya és a felvonói területek mintegy fél óra alatt tökéletesen lekezelhetőek lennének.

Szolgáltatások: büfé, síszerviz, síkölcsönzés és síoktatás
A modern síelés kihagyhatatlan részévé vált a sípályák modernkori hüttékkel történő ellátása. A 20 évnél idősebb sítársadalom a síelésre már nem mint sportra, hanem mint szocializálódásra tekint, az pedig a kocsmában megy legjobban. Ezért a sípályára összesen két büfét tervezünk, első évben a főpálya két felvonója és a szánkópálya találkozási pontjára, a második évben a sípálya aljára. A hütték az Ausztriából már jól ismert színűek és formájúak lesznek, nyitható és csukható tetővel, mellette állandó szabadtéri napozási lehetőséggel. Kaphatók lesznek a tradicionális italok és négy-öt fajta meleg étel is. Szerepel terveinkben az osztrák és olasz pályákon sláger italkülönlegességek meghonosítása is.

KOMMENTEK
illeskese | 2012.01.01. 22:05
És lám, hóvá fejlődött azóta. :)

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Szépalma Hotel csillagcsillagcsillag
Az Esterházy család egykori ménesbirtokán kialakított, különleges szálloda a Magas-Bakony erdőségeiben található, távol a világ zajától, az eplényi Síarénától kb. 15 km-re. Szolgáltatásai: szauna, gőzkabin, sószoba stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Szarvaskút csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Szarvaskút az eplényi Síarénához legközelebb eső (10 km) wellness szolgáltatásokat kínáló szálloda. Szolgáltatásai: úszómedence, szaunák, gőzkabin, jacuzzi, fitneszterem, gyermekmedence, stb... SZÉP kártya elfogadóhely!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.