Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Erre a hétre visszatért a tél a környező hegyekbe

2014.05.14. Bata Attila

Itthon is érezzük, hogy május nem a strandidőt hozta el ezen a héten. Viharos szél, sok csapadék és a hűvös idő nemcsak itthon borzolja az idegeket, hanem a környező országokban is. Nálunk ugyan nem, de a magasabb hegyekkel megáldott országokban már havazott a héten, és még további havazás várható a hétvégéig.

Ausztria

Itt a hét elején már 30 cm hó hullott a 2000 méter feletti hegyekben, és holnaptól jön a szélvihar, az esőzés, és a hegyekben a hó. A helyi meteorológiai intézet 50 cm havat jelez a magasabb régiókba Tiroltól a keleti részekig, de extrém esetben a Dachstein és a Schneeberg közötti részen 100-150 cm havat jósolnak szombatig. Néhány völgy is havas maradhat a hétvégéig, hiszen akár 800-1300 méteres magasságban is havazhat.

Szlovákia, Lengyelország

A szlovák sajtó szerint a hét elején 20 cm hó hullott a Magas-Tátra magasabb részein. A hivatalos mérőállomások adatai is megerősítik a havazást. A Lomnici-csúcson szerda estig 16 cm friss hó hullott. Az Alacsony-Tátrában található Chopokon szintén 16 cm friss hótól fehérednek a hegyek.
Havasak lettek a Lengyel-Tátra csúcsai
Havasak lettek a Lengyel-Tátra csúcsai
A Tátra lengyel oldalán is havazott 1500 méter felett. A helyi meteorológusok további 40-80 cm havat várnak péntekig, a Nemzeti Park pedig nem javasolja a túrázást az erős széllel kísért csapadékos időben.

Olaszország

A magasabb részeken napok óta kisebb-nagyobb intenzitással havazik. 1300 méteren már havazott, 1600 méteren meg is maradt, 1900 felett pedig már vastagabb hóréteg is kialakult. Holnap a lombard és dél-tiroli hegyekbe 30-40 cm havat várnak. A kerékpáros verseny, a Giro d’Italia szervezői is izgulhatnak.
Hóviharban a Stelvio-hágó környéke a hétvégén
Hóviharban a Stelvio-hágó környéke a hétvégén
Napok óta bontják a Stelvió körüli 10 méteres hófalakat, de a hét elején ismét lecsapott a havazás a környékre. Elvileg május 27-én érne ide a mezőny, addig végezhetnek a munkálatokkal, bár az is igaz, hogy legutóbb szintén a májusi hóvihar miatt kellett ezt a szakaszt törölni.

Horvátország, Bosznia, Montenegró

Havazik a Balkánon is. Szerda reggelre a közvetlenül a horvát tengerpart felett (Makarska) magasodó Sveti Jure csúcson 5 cm hó esett. A mínusz 2 fokos hideg és az erős szél itt is a tavalyi májust idézi. Tombol a szélvihar Horvátországban, már szerda este utakat kellett lezárni, sok helyen nem járnak a hajók és a kompok. Csütörtökre piros riasztás van érvényben az ország nagy részén hatalmas szél miatt.

Bosznia: 30 cm hullott májusban...
Bosznia: 30 cm hullott májusban...
Havazott Montenegróban. A Durmitor-hegység központjában Zabljakban néhány centi hó esett reggelre, a környékbeli hegyekben ennél valamivel több. Szinte egész télen hó nélkül szenvedő boszniai hegyekbe is most érkezett meg a havazás, helyenként 30 cm friss hó hullott tegnap reggelre.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.